Det skal bli billigere å reise kollektivt, lover det blågrønne byrådet som tiltrer onsdag.

Lover billigere månedskort for kollektivtransport: – Mål om at prisen skal ned til 499 kroner

Billigere månedskort for kollektivtransport og parksatsing er blant det som skal bidra til å gjøre Oslo til en grønnere by under blågrønt byråd.

Publisert

– Vi kommer til å redusere prisen på å reise kollektivt, slik at det lønner seg å reise mer miljøvennlig. Det er også et bidrag til at det blir lettere økonomisk, så påtroppende byrådsleder Eirik Lae Solberg (H) blant annet under fremleggingen av Hammersborgerklæringen, som danner det politiske grunnlaget for et byråd med Høyre og Venstre den neste fireårsperioden. 

Til tross for at miljø, klima og kollektivtrafikk ikke nevnes med ett ord i samarbeidsavtalen mellom Høyre, Venstre, Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti, som ble lagt frem tidligere tirsdag, lover de to førstnevnte partiene som skal danne byråd sammen en grønnere by i samarbeidsplattformen for Høyre/Venstre-byrådet som nå er lagt frem. 

– Viser retning

– Det er byrådsplattformen som viser retningen vi i det blågrønne byrådet ønsker å ta byen i de neste fire årene, sa Venstres Hallstein Bjercke til VårtOslo før det blågrønne byrådets erklæring ble lagt frem på Deichman Bjørvika tirsdag ettermiddag.

Bjercke kunne under plattformfremleggingen blant annet fortelle at prisen på månedskort for kollektivreiser skal kuttes, i tillegg til at det skal satses på parkområder.

Hovedpunkt i Hammersborgerklæringen:

  • Fjerne eiendomsskatten på bolig i løpet av perioden.
  • Gjøre det billigere å reise kollektivt, blant annet ved å redusere prisen på månedskortet til 499 kroner i løpet av perioden.
    • Opprette flere parker og grøntområder, blant annet på Økern.
  • Innføre fritidskortet, som skal gjøre det mulig for barn å delta på fritidsaktiviteter uavhengig av foreldrenes økonomi. 100 millioner kroner settes av til dette.
  • Gi flere gratis kjernetid i barnehagen.
  • Gjøre beboerparkering utenfor Ring 3 gratis.
    • Doble bevilgningene til asfaltering og utbedring av veiene i Oslo.
  • Gjennomgå kommunens eiendomsportefølje med mål om å selge bygg og eiendommer som står ubrukt eller har lav utnyttelse.

– Skal bli grønnere

– Vi skal føre mer offensiv klima- og miljøpolitikk, der vi kutter utslipp og alltid sørger for at det lønner seg å leve mest mulig miljøvennlig. Derfor er vi enige om å senke prisen på månedskortet kraftig med mål om at den skal komme ned til 499 kroner i løpet av bystyreperioden, sa Bjercke. 

– Så løfter vi for alvor kampen for natur. Vi skal ta vare på og etablere mer natur. Byen skal bokstavelig talt bli grønnere. Vi skal innføre en «parkagrense» for sterkere vern av naturen vi har. Vi skal bygge flere nye parker og grøntområder, blant annet en større, ny park på Økern, lovet han videre.

Powered by Labrador CMS