DEBATT

Skribent og skater Joakim Wang mener kommunen fint ville hatt penger til å pusse opp Jordal skatepark, om oppussingen på Jordal var planlagt bedre.

– Kanskje blir det skatepark på Jordal i 2022. Men som vanlig får vi høre at det ikke er midler. Det er mer og mer frustrerende

Logikken i å legge kunstgress først og så grave skatepark et år etter, høres det kjent ut? Vil det skade kunstgresset og undervarmen? Ja, mest sannsynlig. Vi kan ikke grave ut en skatepark med helikopter.

Publisert

Driver du med idrett? Kanskje du er engasjert i en forening eller et lag. Prøver å få til noe bra for barn og unge i byen vår? Eller så har du kanskje barn som driver aktivitet på alt for dårlige anlegg? Da er du som meg, jeg er en engasjert far som brenner for at barna og ikke minst ungdommen skal ha noe å drive med.

Da har du sikkert hørt fra politikere og de som bestemmer over pengene våre at det dessverre ikke er midler til akkurat det du trenger. Det er et mantra som gjentas til det kjedsommelige. For oss som er tett på, like frustrerende hver gang du hører det.

Hvor mye har de lært?

Da blir det mer og mer frustrerende når man skjønner hvordan Oslo Kommunes etater har en manglende evne til å se fremover, planlegge og samarbeide. Hvem har ikke sett asfalt bli saget opp uken etter at den er lagt. Et altfor vanlig syn i byen vår. Enda mer frustrerende når du i møte med bymiljøetaten, får beskjed om at «dette har de lært nå».

Men hvor mye har de egentlig lært? Jeg skal bruke et eksempel jeg kjenner godt. Jeg har, sammen med en herlig gjeng ungdommer, bygget og drevet et av Oslos største skateboardanlegg siden 2008. Det ligger midt i Jordalparken.

Nå er det brukt over 700 millioner på ny park og hall. De som ikke har lyst, penger eller noen som helst kulturell tilknytning til ishockey, trenger litt ekstra for å få et tilfredsstillende tilbud. Vi snakket om et moderne skateanlegg i betong, og kostnaden er beregnet til ca 20 millioner.

En haug med nesten nytt kunstgress klart til kasting.

Kanskje blir det skatepark

Men det som nå er planen er bare nytt kunstgress med undervarme i 2021 og kanskje skatepark i 2022. Kanskje… Men det er jo som vanlig ikke midler.

Så la oss se på Jordalparken og det som har skjedd utendørs i forbindelse med oppgraderingen.

Først la Oslo kommune nytt kunstgress, litt over et år før det skulle ligge en midlertidig ishall der. I dag er nesten alt kunstgresset kastet, ikke bra for verken miljø eller lommebok.

Hvorfor er grunnen giftig?

Så graver man en grøft tvers over fotballbanen, og gikk det hull på glykolanlegget? Hvem vet? Nå kan man lese at nytt kunstgress og undervarme koster 43 millioner. Grunnen må skiftes ut fordi den er giftig. Kan det være Glykolen kanskje?

I den helt nye parken har man laget en mur langs hele fotballbanen som gjør avrenningen derfra utfordrende. Noe som igjen fordyrer det som hadde vært en enkel fiks med litt planlegging.

Så legger de asfalt og anlegger sykkelstativer helt inn til klubbhuset, som alle vet må dreneres. De asfalterer veier inn til ingenting og anlegger trær og planter helt inn til skateparken, som de selv mener skal graves opp om to år.

Logikken i å legge kunstgress først og så grave skatepark et år etter, høres det kjent ut? Vil det bli skade på kunstgresset og undervarmen? Ja, mest sannsynlig. Vi kan ikke grave ut en skatepark med helikopter.

Sløsing med skattepengene

Og selvfølgelig det helt innlysende, hvor mye hadde man spart hvis vi gjorde alt samtidig? I stedet for å kjøre anleggsmaskiner og brakker inn og ut flere ganger. For ikke å snakke om dersom hele jobben ble gjort samtidig med hallen og Hovinbekken.

Alle skjønner dette, det er helt innlysende for alle som har pusset opp hjemme. Men dessverre ikke for dem som bruker skattepengene våre.

Bare med det jeg har nevnt her, hadde vi nok hatt en ny skatepark, og mer til.

Ved å heve blikket litt, planlegge og være i god kommunikasjon med hverandre, tror jeg kanskje det hadde vært midler til det meste.

PS: Denne saken har du fått lese gratis. Vi håper at du syntes den var bra. Vi lever av og for oslofolk. Tegn et abonnement, slik at vi kan fortsette å lage god journalistikk som engasjerer og rører deg, der du lever. Til deg som allerede abonnerer, tusen takk.

Powered by Labrador CMS