Sparkesykler ligger slengt rundt omkring i hele byen. Og flere skal det bli. Foto: Elisabeth Fragaat

Blinde påkjørt av og snubler over elsparkesykler i byen. Blindeforbundet krever tiltak

– Det er den uryddige parkeringen som er veldig problematisk for synshemmede. Det er ikke forutsigbart, det er plutselig en sparkesykkel som ligger henslengt rett foran deg, sier Blindeforbundet.

Publisert

VårtOslo har fått en rekke reaksjoner på sparkesyklene som ligger rundt om i byen. Norges Blindeforbund krever at byrådet tar grep.

– Jeg er ute daglig, og sparkesyklene ligger over alt. Det blir problematisk for alle med stokk, blinde, barnevogner, rullator og rullestol, sier Elisabeth Fragaat.

– Jeg holdt på å snuble over en haug i majorstukrysset, sier en annen person.

Fritt frem?

Sparkesykler ligger slengt rundt over hele byen. – Er det virkelig bare fritt frem, spør Katrin Hellesnes. – Det rare er at folk synes, og får lov til, å parkere i hytt og pine. Ingen ville vel satt fra seg en vanlig sykkel på denne måten? undrer hun.

– Jeg kan tenke meg mye annet kommunen bør bruke ressurser på enn å fjerne sparkesykler som står i veien, mener hun.

På Tøyensenteret ligger en sparkesykkel noen har kastet fra seg utenfor Biblo. Foto: Vegard Velle

– Blinde blir påkjørt

– Vi har fått flere meldinger fra medlemmer som er blitt påkjørt av elektriske sparkesykler, særlig bakfra. Dette er lydløse kjøretøy og de er vanskelige å legge merke til, sier forbundsleder i Norges Blindeforbund, Unn Ljøner Hagen, til Radio Norge.

To selskap er allerede i gang med å tilby elektriske sparkesykler til innbyggerne i hovedstaden, og ytterligere ni ønsker å gjøre det samme. Det er ventet at flere tusen slike kjøretøy vil bli å se i Oslos gater de neste månedene.

– Problemet er at det i Oslo er spesielt trange forhold på mange fortau. Det gjør det veldig vanskelig og upraktisk for synshemmede å forsere sykler som plutselig står på fortauet, sier Hagen

Midt i gaten står denne elsparkesykkelen. Umulig å spotte for en som er blind. Foto: Katrin Hellesnes

Mange som rammes

Kundene står nemlig fritt til å sette syklene der det passer dem. Blindeforbundet understreker at de ser positivt på tilbudet om grønn transport, men ønsker likevel at kommunen tar grep.

– Det er den uryddige parkeringen som er veldig problematisk for synshemmede. Det er ikke forutsigbart, det er plutselig en sparkesykkel som ligger henslengt rett foran deg, sier forbundslederen.

Hun påpeker at det ikke bare er blinde og svaksynte, men også hørselshemmede, eldre, foreldre med barnevogn og rullestolbrukere som rammes av råkjøring og sparkesykler som står i veien.

– Tar problemet på alvor

– Vi er veldig lei oss for å høre at blinde har blitt påkjørt av sparkesykler i Oslo. Det skal ikke skje. Da Voi lanserte i Norge, tok vi kontakt med Norges Blindeforbund og Bymiljøetaten. I dag tidlig møtte vi Blindeforbundet for å diskutere problemet, sier Eric André, Norden-sjef i Voi.

– Vi har også lenge vært i dialog med Synskadades Riksförbund i Sverige, og vi jobber stadig med å finne de beste løsningene for alle å omgås i trafikken. Voi skal ikke bare være bra for brukerne våre, men også integreres godt i byen og ikke forstyrre fotgjengere eller andre trafikanter. Vi er veldig åpne for dialog med byrådet og andre som kan bistå dette arbeidet, sier Eric André.

Powered by Labrador CMS