Det nye banedekket på Skeidbanen består av kunstgress med innfyll av kork og kokos. Den ser innbydende ut før avspark i åpningskampen.

Skeidbanen ser flott ut med sitt nye kork- og kokosdekke. Men om banen vil tåle regn og kuldegrader kan ingen svare på

Da Skeid 2 møtte bergenslaget Sandviken til seriekamp i 4. divisjon var det på et helt nytt banedekke. Den ser fin ut, og det gode baneunderlaget var til fordel for Skeids teknisk gode spillere. Hvordan banen vil stå seg over tid i regn og snø og kulde er det usikkerhet om.

Publisert

Det kan ha blitt satt sluttstrek for den lange sagaen om nytt banedekke på Skeidbanen på Nordre Åsen. Banen ligger nylagt og innbyende, og venter på at dommeren skal sette i gang oppgjøret mellom Skeid 2 og Sandviken.

Det nye banedekket er nydelig å se på. Banen ligger jevn og fin, uten skjøtene det tidligere lappeteppe av et banedekke var beryktet for. I stedet for det vanlige gummigranulatet i kunstgresset er dette en bane med kokos og kork.

Skeid ønsket seg et nytt dekke med gummigranulat, men det ønsket ikke Oslo kommune.

Vil fase ut gummigranulat

— I 2020 vedtok byrådet en handlingsplan for å fase ut bruk av gummigranulat på kunstgressbaner i Oslo. Målet er at innen 2024 skal 45 prosent av Oslo kommunes kunstgressbaner være uten plastholdig fyllmateriale, forklarer presseansvarlig Monica T. Olsen i bymiljøetaten.

--Gummigranulat er blant de største landbaserte kildene til utslipp av mikroplast. Klima- og miljødepartementet anslår at omtrent seks prosent av gummigranulatet havner utenfor kunstgressbanene hvert år - noe som tilsvarer flere tusen tonn på landsbasis.

Bymiljøetaten rehabiliterer ca. 10 prosent av kommunens baner hvert år. I alle prosjektene bruker vi miljøvennlige alternativer til gummigranulat som innfyll, skriver hun videre.

Det tidligere dekket på Skeidbanen var et lappeteppe av en bane.

Store utgifter til undervarme om vinteren

Daglig leder i Skeid, Daniel Holmeide Strand synes banen ser flott ut, og de første rapportene fra spillerne er positive. Strand og Skeid er imidlertid usikre på hvordan kokos og korkblandingen vil oppføre deg i regnvær.

--Alle nylagte banedekker er gode å spille på. Det er utviklingen over tid vi er usikre på. Det er en fare for at denne blandingen blir tatt av regnvannet, og dermed tetter banens drenering. Vi vet også at driftsutgiftene til undervarme om vinteren blir mangedoblet med kokos og kork i banen. Byråd Omar Samy Gamal har sagt at kommunen vil ta en del av strømregningen, sier Strand.

Det nye banedekket passet godt for Skeids teknisk gode unge spillere. Her til U16 landslagets Mikkel Wennberg Lindbäck frispark. Skeid vant kampen mot Sandviken 5-3.

Få lignende baner i landet

Strand viser til eksisterende, lignende baner i Mandal og på Østre Greverud på Oppegård. I Mandal stenges banen ved minusgrader, mens på Østre Greverud er strømutgiftene mange ganger høyere enn det de har vært til nå på Skeidbanen.

— På Nordre Åsen er det benyttet en blanding av kork og kokos som innfyll. Det er kun en annen liten bane i Oslo som har samme type innfyll. Det er Klemetsrud. I tillegg så har blant annet Østre Greverud og Brumunddal lagt tilsvarende. Begge disse banene har brukere på relativt høyt nivå, forteller bymiljøetaten.

Sammen med Norges fotballforbund inngikk Oslo kommune i juni en forsknings- og utviklingsavtale med det Rogaland-baserte firmaet GOE Production AS om utprøving av et nytt granulat basert på bjørk. Dette skal i første omgang testes på Jordal og Voksen.

Powered by Labrador CMS