Rusken-general Jan Hauger, BU-leder Anne Christine Kroepelien, Harald Nissen (MDG) og Eirik Lae Solberg (H) foran Bigbelly i Stensparken. Foto: Anders Høilund

Bydel St. Hanshaugen utplasserer nå Oslos første intelligente avfallscontainere

Bigbelly er avfallscontaineren som komprimerer søpla automatisk og sender en e-post når den må tømmes. I går ble den første intelligente søppelkassa utplassert i Stensparken.

Publisert

Nå lanserer bydel St. Hanshaugen neste generasjon avfallscontainere: En søppelkasse drevet av solcelle-teknologi. Den komprimerer søpla automatisk og sender e-post til søppelmannen når den begynner å bli full. En bigbelly koster 45.000 kroner ifølge leverandøren.

Parkforvalter i bydel St. Hanshaugen, Elin Løvseth, forteller at søppelkassene i Stensparken i dag blir tømt minst en gang daglig på hverdager i tidsrommet fra 17. mai til oktober.

Parkforvalter i St. Hanshaugen bydel, Elin Løvseth håper at de intelligente avfallscontainerne vil gjøre det lettere å holde parken fri for søppel. Foto: Anders Høilund

Slutt på at dyr og fugler drar søppel utover

— Vi leier Bigbellys intelligente søppeldunkene i ett år og håper de svarer til forventningene våre. Håpet er at Bigbelly gjør en slutt på at rotter og måker kildesorterer søpla fra søppelkassene i byen.

— En vanlig søppeldunk inneholder to til tre kilo søppel når den blir tømt. En bigbelly som komprimerer søpla vil inneholde 10-12 kilo, før den sier fra at den må tømmes, forklarer Thomas Bjørnstad, daglig leder i Polar-Gruppen, som sammen med Norsk Gjenvinning har levert Bigbelly til bydelen.

Slik ser Bigbelly ut innvendig. Foto: Anders Høilund

Vil ha Bigbelly over hele byen

Bigbelly-systemet er foreløpig lite kjent i Norge. Sandefjord og Tønsberg har satt opp noen av disse containerne. I USA, hvor Bigbelly blir produsert, og i mange europeiske byer er dette avfallsystemet allerede på plass.

— Nå håper jeg at bystyret tar grep og følger opp St. Hanshaugens eksempel. Slike søppelcontainere vil spare byen for trafikk. Oslo har 3000 avfallsdunker. Det blir en besparelse både på drivstoff og plast om vi får Bigbelly-containere over hele byen. Jeg håper også at vi slipper å ha mange forskjellige søppelhåndterings-systemer, sier Rusken-general Jan Hauger.

— Parkene er viktige

Til og med de som snuser synes det er morsomt å putte på Bigbelly. Foto: Anders Høilund

Leder for Bydelsutvalget i St.Hanshaugen, Anne Christine Kroepelien (H) vektlegger at siden hennes bydel er den med minst grøntareal pr. innbygger, er parkene ekstra viktige.

— Parkene våre er viktige møteplasser for folk. Søppel kan være et problem, spesielt om parken har vært godt besøkt. Litt tilfeldig kom vi over dette spennende konseptet, Bigbelly. St. Hanshaugen er stolte over å gå foran med ny teknologi innen avfallshåndtering, sier en stolt Kroepelien.

Leder for miljø og samferdselskomiteen i bystyret, Eirik Lae Solberg (H), lover å ta saken opp på neste møte i bystyret, slik at hele byen og strendene rundt indre Oslofjord også kan få sine intelligente avfallscontainere.

Heier på avfallsteknologien

Harald Nissen (MDG) representerte byrådet og understreket betydningen av parkene og "urbant friluftsliv".

— Få ting er bedre enn å stikke bort i parken en solfylt søndag i sommer-Oslo. Det utfordrende med avfall og forurensning, er at problemene må løses av oss, ikke av "noen", sier Nissen. Han er svært tilfreds med at ny teknologi kan brukes til å minske avfallsproblemene.

— Dette er en løsning som gjør hverdagen bedre for folk i byen, mente han. Deretter klippet barna fra Kirsebærjordet barnehage over snora og innviet den første Bigbelly avfallscontaineren i Stensparken.

Powered by Labrador CMS