Rustam Louis Foss hadde høye nivåer av kokain i blodet da han gikk til angrep med kniv på Bislett.

Rustam (33) ble skutt av politiet ved Bislett. Nå møter Oslo universitetssykehus kraftig kritikk

33-åringen var under tvungent psykisk helsevern, men ble skutt da han gikk til knivangrep på en politipatrulje på Bislett. Oslo universitetssykehus har brutt loven, ifølge foreløpig rapport.

Publisert

33 år gamle Rustam Louis Foss ble skutt av politiet om morgenen 9. november i fjor. Han døde senere av skadene.

Det er i en rapport på 31 sider fra Statens helsetilsyn at flere kritikkverdige forhold nå kommer frem.

Tilsynet mener Oslo universitetssykehus og sikkerhetsavdelingen på Gaustad sykehus kan ha brutt seks lover og en forskrift.

Kokain i blodet

Av den foreløpige rapporten kommer det frem at 33-åringen var på planlagt overnattingspermisjon fra Gaustad fra 8. til 9. november. Han hadde høye nivåer av kokain i blodet under knivdramaet på Bislett.

Foss fikk overnattingspermisjon til tross for at han var dømt til tvungent psykisk helsevern, og hadde ruset seg på flere tidligere permisjoner.

Manglet forsvarlige rammer

Statens helsetilsyn mener Oslo universitetssykehus manglet forsvarlige rammer for pasientbehandling og samfunnsvern.

– Nå ser vi på denne rapporten som er foreløpig og jobber med den internt for å kvalitetssikre den i tett samarbeid med helsetilsynet. Jeg kan ikke si noe mer om hva som skjer med den rapporten når den er uferdig, sier klinikkleder Petter Andreas Ringen ved Oslo universitetssykehus, til NRK.

Han er leder for klinikk for psykisk helse og avhengighet. Rett etter hendelsen startet de rutinemessig med å se etter forbedringer, sier han til NRK.

Powered by Labrador CMS