Maya og Natalia Ravn-Christinsen under konserten på Sentrum scene med bandet Okean Elzy.
Maya og Natalia Ravn-Christinsen tok kontakt med bandet Okean Elzy før den utsolgte konserten. På den måten fikk sårede ukrainske soldater (på bildet) slippe til, selv om de ikke hadde billett.

Ukrainere ble forent med nordmenn under konsert med ikonisk band

– Konserten satte i gang mange varme følelser i meg, ikke minst følelsen av samhold. Vi ukrainere trenger å forstå at vi står sammen, også når vi befinner oss i utlandet. Det var som å komme hjem noen timer, sier Maya.

Publisert

Okean Elzy, Ukrainas aller mest kjente band, har opptrådt og forent generasjoner av ukrainere i 29 år. Under den stappfulle konserten på Sentrum scene denne uka, ble nordmenn forent med ukrainere i en fullsatt sal. Underveis sang konsertpublikummet låtene sammen med bandet.

Vokalist Sviatoslav Vakarchuk og bandet Okean Elzy på en fullsatt Sentrum Scene.
Vokalist Sviatoslav Vakarchuk og bandet Okean Elzy forente ukrainere og nordmenn under den fullsatte konserten på Sentrum Scene.

For Maya Stiupan var konserten en stor begivenhet:

– Konserten satte i gang mange varme følelser i meg, ikke minst følelsen av samhold. Vi ukrainere trenger å forstå at vi står sammen, også når vi befinner oss i utlandet. Selv om vi er mange her i Oslo, føler vi oss likevel ofte ensomme. Vi har dessverre ikke så mange positive grunner til å samles. Derfor var jeg utrolig glad for denne muligheten, det var som å komme hjem noen timer.

Ukrainske Maya under konserten på Sentrum Scene
– Selv om vi er mange ukrainere i Oslo, føler vi oss likevel ofte ensomme. Konserten var som å komme hjem noen timer, sa Maya Stiupan.

Inntekter til ukrainske barn

Russiske Anastasia Bozhenko var blant de heldige som kunne delta på konserten.

– Okean Elzy er et av favorittbandene mine, og jeg kan alle sangene utenat. Så da jeg hørte at de skulle komme til Oslo, kunne jeg bare ikke la være å kjøpe billettene, selv om jeg bor i Trondheim. Dessuten var dette en god mulighet til å støtte Ukraina, siden en del av konsertinntektene går til veldedighet.

En andel av inntektene fra turneen gikk til det ukrainske forsvaret og til ukrainske barn, som har lidd under den forferdelige krigen.

Anastasia Bozhenko
Ukrainske Anastasia Bozhenko, som er russisk, fikk høre og se favorittbandet sitt i Oslo.

Oppløftende konsert

– Vi har bodd i dette landet i 20 år. Vi husker da vi dro på Okean Elzy-konserten i Helsinki. Senere deltok vi på konserten deres i Stockholm. I kveld var første gang de er i Oslo. Vi håper de kommer tilbake snart. Dette var flott, sier Maya og Natalia Ravn-Christensen, fra Den ukrainske foreningen i Norge.

Mange av konsertdeltakerne deltok med sine tradisjonelle ukrainske drakter (vyshyvanka).

Sviatoslav Vakarchuk på Sentrum Scene.
– Det er nødvendig å minne verden på at ukrainerne ikke bare kjemper for landet sitt, men også for demokrati, frihet og utvikling i hele Europa og i resten av verden, sier vokalist Sviatoslav Vakarchuk.

– Folk sang våre tradisjonelle slagord. Konserten var et løft og gjorde oss mer optimistiske enn vi var før konserten. Det var veldig viktig å se at vi er mange og er forent rundt vår kultur.

Sårede soldater slapp til

– Vi tok kontakt med bandet før konserten, siden alle billettene var utsolgt. Vi har ukrainske soldater som får behandling her i Norge etter at de er blitt skadet i krigen. Det var veldig hyggelig å få støtte fra bandet med å få soldatene til konserten, forteller Maya og Natalia Ravn-Christensen.

Powered by Labrador CMS