19. juli i fjor rykket nødetatene ut til melding om at en person var skutt i Tordenskiolds gate rett ved Rådhuset.

Mann (43) dømt til 13 års fengsel for drapet i Tordenskiolds gate

Det var 43-åringen selv som ringte politiet og varslet om drapet på åpen gate like ved Oslo rådhus i fjor sommer. Han sa at han følte seg trygg da kompisen var død. Nå er 43-åringen dømt til 13 års fengsel.

Publisert

Dommen fra Oslo tingrett var enstemmig og i tråd med aktors påstand.

Mannen er i tillegg dømt til å betale oppreisningserstatning på 280.000 kroner til hver av de to foreldrene til den drepte mannen.

Forsvarer varsler anke

43-åringen har erkjent drapet, men nektet straffskyld i retten og hevdet at han handlet i nødverge.

Mannens forsvarer, advokat Mette Yvonne Larsen, mener dommen bærer preg av uklarheter og feil. Hun varsler at de vil anke dommen.

— Dommen kom overraskende raskt etter 2-3 ukers hovedforhandling. Den er mangelfull i sine drøftelser og på visser områder både uklar og feil. Sentrale beviser er også delvis utelatt. Følgelig blir resultatet også feil. Dommen vil bli anket, opplyser hun til NTB.

Ikke snakk om nødverge

Forsvareren har tidligere sagt at mannen følte seg truet i forkant av drapet, og at han følte at han måtte forsvare seg.

Oslo tingrett mente imidlertid at det ikke var snakk om nødverge, og retten viste også til rapport fra rettspsykiatere om at mannen var tilregnelig på tidspunktet for ugjerningen.

Drapet skjedde på høylys dag i Tordneskiolds gate i juli i fjor. I bakgrunnen skimtes vannfontenen i Spikersuppa ved Karl Johans gate.

— Retten legger vekt på at det dreier seg om et brutalt drap og hvor måten drapet ble begått på, peker i retning av et fast og sterkt forsett, heter det i dommen.

Det var flere vitner som så hele eller deler av skyteepisoden, og 19 personer er avhørt om hendelsen.

Var barndomsvenner

Fra tidligere er det kjent at de to mennene var barndomsvenner, og at de i 2018 ble dømt til fengsel for en rekke grove tyverier de hadde begått sammen.

Forholdet mellom den dømte mannen og fornærmede hadde blitt gradvis dårligere de siste årene ved at 43-åringen ble utsatt for både fysisk og psykisk vold fra fornærmedes side, ifølge mannens forklaring.

Drapet skjedde på åpen gate i Tordenskiolds gate ved Oslo rådhus mandag 19. juli i fjor.

Den dømte mannen har forklart at fornærmede skal ha blitt sint på ham fordi han ikke hadde tatt ut nok kontanter.

43-åringen hadde mottatt to betalingsoverføringer fra en tredje person, henholdsvis 30.000 kroner og 22.000 kroner. Dette var summer 43-åringen regnet med var betaling for kjøp av hasj.

Følte seg trygg etter drapet

De to skal ha sittet i samme bil på vei til en butikk for å ta ut resten av pengene da fornærmede ga 43-åringen pistolen, som ble brukt til å drepe barndomskompisen.

— Umiddelbart etter overleveringen avfyrte han et skudd mot ryggen på passasjersetet der fornærmede satt. Deretter gikk han ut av bilen og avfyrte et nytt skudd gjennom det åpne passasjervinduet, står det i dommen.

Det var 43-åringen selv som ringte politiet og varslet om drapet. Han sa at han følte seg trygg da kompisen var død.

Powered by Labrador CMS