Oslo 20230608. Espen Evjenth og Marita Holmeseth Varpe under presentasjonen av rapporten om politiets håndtering av masseskytingen i Oslo sentrum 25. juni 2022 , og overlever denne til Politidirektoratet og Politiets sikkerhetstjeneste. Politidirektør Benedicte Bjørnland, Sjef PST Beate Gangås og Oslos politimester Ida Melbo Øystese er til stede.
Espen Evjenth ble skutt i hodet under masseskytingen. Han og Marita Holmeseth Varpe, fra Fri, var til stede under presentasjonen av rapporten om politiets håndtering av masseskytingen 25. juni 2022.

Organisasjonen Fri: Vi ble frarøvet muligheten til å samles etter terroren

Organisasjonen Fri sier de er rystet over 25. juni-rapportens avsløringer om alvorlige mangler i arbeidet til sikkerhetstjenestene.

Publisert

Torsdag kom rapporten om Oslo-skytingen i fjor sommer. Organisasjonen Fri (Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold) sier rapporten viser at de som skulle beskytte dem ikke var i stand til det.

– Dette har vært veldig vanskelig lesning for oss skeive, Marita Holmeset-Varpe, jurist og politisk nestleder i Fri.

– Terroren som skjedde i fjor sommer, var et angrep på oss skeive. Det vi ser i rapporten er at de som skulle passe på oss, ikke klarte det.

– Vi hadde behov for å treffes

At rapporten viser at angrepet kunne vært avverget, skaper sterke følelser, sier Holmeset-Varpe.

Nå håper organisasjonen at rapporten kan bidra til at noe lignende ikke skjer igjen.

Utvalget slår også fast at det var i strid med ytrings- og forsamlingsfriheten at de ble nektet å holde en solidaritetsmarkering to dager etter angrepet.

– Vi hadde behov for å treffes den dagen. Det var to dager etter at vi ble utsatt for terror. De frarøvet oss den muligheten ved å feilaktig avlyse det arrangementet.

Rystet

Granskerne har sett på hvordan Politiets sikkerhetstjeneste og politiets håndtering og informasjonsutveksling var i forkant av skytingen. Zaniar Matapour er siktet for drap med terrorhensikt natt til 25. juni i fjor, da han skjøt mot utestedene Per på hjørnet og London pub. To menn ble drept og 23 personer skadd i angrepet.

Foreningen Fri sier i en pressemelding at de er rystet over rapportens avsløringer.

Powered by Labrador CMS