Palestinakomiteen ved Finansdepartementet
Palestinakomiteen blokkerer nå inngangen til Finansdepartementet. Og krever at de instruerer oljefondet om å la være å investerer i Israels okkupasjon av Gaza og Vestbredden.

Palestinakomiteen blokkerer Finansdepartementet: – Stengte dører for krigsprofitører, roper aktivistene

– Oljefondet støtter i praksis Israels folkemord i Gaza. Hver gang ei bombe dreper uskyldige sivile renner det penger inn på Oljefondets konto, sier Kjell Stephansen fra Palestinakomiteen. 

Publisert

Palestinakomiteen krever at finansminister Trygve Slagsvold Vedum instruerer Oljefondet om å fryse og deretter selge seg ut av alle investeringer som støtter opp om Israels krig og okkupasjon. Regjeringen gjorde dette i februar 2022 da Russland invaderte Ukraina. Det samme må skje nå.

– Norge framstår ikke som en fredsnasjon, men som en aktiv støttespiller for Israels krig så lenge Oljefondet tjener på krigen. Pengene forteller en annen historie enn fine ord om våpenhvile og fred, mener Kjell Stephansen fra Palestinakomiteen.

Rundt  50 aktivister blokkerer akkurat nå Finansdepartementet.

Bryter etiske regler

Han mener oljefondet bryter sine egne etiske regler når de investerer i en våpenindustri som forsyner Israels hær som systematisk bryter folkeretten. Oljefondets investeringer står i skarp motstrid til regjeringens uttalelser og bekymring for palestinske liv.

Palestinakomiteen ved Finansdepartementet
"Ikke la vårt oljefond, skyte ned en barnehånd", roper aktivistene fra Palestinakomiteen.

Palestinakomiteen har regnet seg frem til at Oljefondet har investert 45,6 milliarder kroner i internasjonal våpenindustri, som i disse dager blant annet forsyner Israels hær med bomber og missiler. Dette gjelder for eksempel investeringer i de amerikanske produsentene RTX, General Electric, General Dynamics og L3Harris.

Oljefondet satt ved nyttår i fjor også på aksjer for 13,1 milliarder kroner i 70 israelske selskaper.

Ansatte kommer ikke inn

Flere ansatte kommer ikke inn i Finansdepartementet fordi aksjonister fra Palestinakomiteen sperrer inngangene.

– Det er forståelig at det som skjer i Gaza vekker mye engasjement, og at demonstrantene ønsker å ytre sitt budskap, skriver kommunikasjonssjef Tor Borgersen i en epost til VG.

Demonstrantene har fått informasjon om at de er velkomne til å ytre seg, men at departementets ansatte må få tilgang til å komme inn i bygget og gjøre sitt arbeid, opplyser han.

– Derfor har politiet blitt bedt om å åpne for adgang til Finansdepartementet, sier Borgersen til avisen.

Politiet gjør ikke noe nå

Operasjonsleder Eirik Sandnes i Oslo politidistrikt sier til NTB at politiet foreløpig ikke vil foreta seg noe på stedet.

Demonstrasjonen har pågått siden klokken 8 torsdag morgen.

– Vi var der i dag tidlig og opprettet dialog med demonstrantene og departementet, men utover det vil vi ikke gjøre noe ennå.

Powered by Labrador CMS