Aktivistene lenket seg fast i fire tankbiler ved Sjursøya.

31 personer innbrakt av politiet etter klimaaksjon på Sjursøya oljeterminal

31 personer fra Extinction Rebellion er innbrakt til politiets arrest etter at de under en aksjon mandag på Sjursøya lenket seg til tankbiler og nektet å adlyde politiets ordre.

Publisert

– 31 personer ble kjørt til arresten. Noen av dem har status som pågrepet, mens andre har status som innbrakt, sier operasjonsleder Tor Gulbrandsen i Oslo politidistrikt til NTB.

Personene klatret opp på fire tankbiler på vei ut av området og lenket seg fast oppå og ved siden av tankbilene med bannere hengende ned. Flere lenket seg fast i tankbilene.

Politiet fjerner mandag aksjonister fra Extinction Rebellion Norge som stenger for transporten ut av Sjursøya oljeterminal.

Aksjonistene krever stans i norsk oljeleting og omstilling for oljearbeiderne.

Fjerde gang på en uke

Aksjonistene fra Extinction Rebellion slo til for fjerde gang på en uke mot Sjursøya oljeterminal i Oslo havn. Lørdag var første gang i Norge at klimaaktivister overtar tankbiler på denne måten, etter modell fra utenlandske aksjoner. Tankbilsjåførene ble møtt med kaffe og kaker.

Da politiet ga aksjonistene beskjed om at det de drev med var ulovlig og ba dem om å gå, satte de seg i stedet ned i veien et stykke bortenfor, ifølge Gulbrandsen.

Trafikken til og fra Sjursøya ble blokkert av aktivistene fra Extinction Rebellion.

Flere av dem ble derfor brakt inn til Oslo-politiets arrest fordi de ikke etterfulgte politiets ordre.

Første person ble fjernet og arrestert kl. 12:15, siste kl. 14:50, etter at politiet hadde skåret dem løs fra sine lenker. Blokaden ble innledet kl. 11 i morges.

Mandag stengte aksjonister fra Extinction Rebellion Norge for transporten ut av Sjursøya oljeterminal.

Krever stans i oljeletingen

Deltakerne støtter kampanjen «Stans oljeletinga!», som krever stans i all ny oljeleting i Norge og at regjeringa legger frem en plan for omstilling av oljearbeiderne.

Flere av dem som ble tatt inn til politiets arrest etter aksjonen mandag, har status som pågrepet, andre har status som innbrakt.

Aksjonene er en del av den internasjonale kampanjen «Just Stop Oil» som fredag stengte 10 oljeterminaler i Storbritannia. Målet er å fortsette å blokkere oljerelatert infrastruktur helt til staten innfrir kravet om å stanse all utgivelse av nye lisenser til leting etter olje og gass på norsk sokkel.

Kampanjen krever også at regjeringen legger fram en tydelig omstillingsplan som tar hånd om arbeiderne i fossilindustrien, med nye arbeidsplasser.

Powered by Labrador CMS