Det var forbausende lite hoderisting fra gamle gubber i Skeid da klubben ansatte 31 år gamle Vilde Mollestad Rislaa som ny hovedtrener for A-laget. Tvert imot ga valget av ny trener klubben et løft, og brakte optimismen tilbake på Skeidbanen.

Skeids nye hovedtrener ser muligheter til å bygge et topplag: – Det er viktigst at Skeid får en god trener. Av hvilket kjønn treneren er, er underordnet

31 år gamle Vilde Mollestad Rislaa er ny hovedtrener for Skeid. Hun er også den andre kvinnen til å lede et fotballag for herrer i det som defineres som norsk toppfotball. – Jeg ville ha denne jobben fordi jeg opplever at Skeid er en klubb med gode røtter og med lange tradisjoner, sier hun.

Publisert

Skeid måtte si farvel til 1. divisjon i fotball etter sesongen 2023. Det var et nedrykk som var klart lenge før bladene gulnet på høsten. Optimismen og pågangsmotet som alle fotballag er så avhengige av kom ikke tilbake før klubben rett før jul avslørte at trener for herre A-laget i 2024 blir Vilde Mollestad Rislaa (31).

Rislaa ble med det den andre kvinnen til å lede et fotballag for herrer i det som defineres som norsk toppfotball. Først ute var Renate Blindheim som i 2020 trente Sotra.

– Mange gode, unge spillere

– Jeg ville ha denne jobben fordi jeg opplever at Skeid er en klubb med gode røtter, og med lange tradisjoner. Etter hvert har treningsanlegget her på Nordre Åsen blitt et godt anlegg, og ikke minst er det mange gode, unge spillere i klubben. Dette er et sted hvor det går an å bygge opp en toppklubb, sier Rislaa noen dager før laget samles igjen etter juleferie.

Hun har overbevist på treningsfeltet, og i fjor ledet hun Skeids juniorlag til seier og opprykk i interkrets B. Med UEFA-A-lisens skulle også det teoretiske være på plass.

Drømmespilleren finnes allerede i klubben

– Drømmespilleren min...

Rislaa smaker på ordene.

– Jeg har veldig sansen for å ha en hærfører på midtbanen, en spiller som er god til å styre spillet, og som er vanskelig å lese. Den spilleren har vi allerede i klubben, svarer skeidtreneren hemmelighetsfullt. 

Hun sier ikke mer, men lover at de som kommer på kamper på Nordre Åsen neste sesong vil få se hvem hun mener.

– Viktig å finne det rette mannskapet

Hun er ikke så opptatt av tallkombinasjoner som 4-4-2 og 4-5-1, men er mer opptatt av å få spillerne til å dra i samme retning.

– Jeg er ikke så langt unna det som blir kalt Skeids fotballfilosofi. Det er viktig å finne det rette mannskapet. Jobben min er å få spillerne til å skinne, og til å utvikle seg som spillere, sier Rislaa.

Leon Dahlstrøm (15) og Moutaz Ali Alzubi (19) er spillere som kan være med trener Vilde Mollestad Rislaa å føre Skeid tilbake til toppen av norsk fotball.

Drømmer fotball

Rislaa, fra Birkeland på Sørlandet, har ikke erfaring som spiller på topplan, men som de sier i fotballens hjemland: «Du trenger ikke å ha vært en god hest for å bli en god jockey.»

– Jeg har alltid tenkt på løsninger av utfordringer i spillet. Ofte kommer løsningene til meg på nattetid. Jeg har en bok liggende ved siden av senga, slik at jeg kan notere ned tankene når de kommer til meg. Sover jeg videre, blir de lett borte, sier Rislaa.

Kvinner var oppfordret til å søke

Da Skeid forrige gang skulle ansette en hovedtrener for herrelaget sto det i stillingsannonsen at «kvinner oppfordres til å søke». Det var en formulering Rislaa la merke til for fem år siden. Da stillingen på ny ble utlyst søkte hun, og fikk jobben.

– Det er viktigst at Skeid får en god trener, av hvilket kjønn treneren er, er underordnet, sier Vilde Rislaa.

– Mange løse tråder denne tiden av året

Første trening for 2024 er 8. januar. Første treningskamp er allerede 19. januar mot Raufoss i Raufosshallen.

– Om et par uker regner jeg med at vi kan offentliggjøre navnene på noen av spillerne for sesongen. Vi har mange prosesser gående, både interne og eksterne, for å få satt sammen et best mulig lag. Vi har en del spennende prosesser på gang. Det er som alltid mange løse tråder på denne tiden av året, sier Rislaa.Powered by Labrador CMS