Ti kilometer klassisk er Sigrid Leseth Føyens beste distanse. Får hun vist hva hun er god for i VM, kan det bli medalje.

Oslo er blitt langrenns-hovedstaden: Rekordmange løpere fra byen er tatt ut til U23- og junior-VM

I alt sju unge langrennsløpere fra Oslo er tatt ut til å representere Norge i U23- og junior-VM i Planica i februar.  I front er fjorårets trippelverdensmester Milla Grosberghaugen Andreassen (18), som fortsatt holder junioralder.

Publisert

Det er en tradisjon at de beste langrennsløperne kommer fra små gårder langt til skogs, gjerne ensomtliggende gårder helt oppe i fjellbandet. Men nå har byungdommen tatt igjen forspranget. 

I Oslo blir vi presentert for stadig nye, lovende skiløpere. I 2023 tok Bækkelagets Milla Grosberghaugen Andreassen tre gull i Junior VM. Hun er med i år også.

Med Lillomarka utenfor stuedøra

Det er også U23 løperne Edvard Sandvik og Sigrid Leseth Føyen, som tok medaljer i mesterskapet i fjor og som begge bare er 22 år gamle.

Edvard Sandvik (22) er vokst opp i det om må være Oslos bratteste vei. Slikt blir det skiløpere av.

Edvard Sandvik vokste opp i Lachmanns vei på Kjelsås, og de som har gått eller syklet opp Lachmanns vei kan nok ha tenkt at den som vokser opp i denne bratte bakken, får både sterke bein og gode lunger.

- Det har vært Lillomarka som har vært min treningsarena. Enten fra Langsetløkka, eller fra Linderudkollen. Jeg var ikke blant de aller beste som gutteløper, men som junior kom framgangen, forteller Sandvik.

Sølv i fjor, går for gull i år

Lange løp i klassisk stil får fram det beste i Edvard Sandvik. Oppvarmingen til VM blir i det 70 km lange Marcialonga i Italia

I år har han prestert jevnt bra. Siden han deltok med suksess i U23-VM allerede i fjor, var det ikke direkte uventet at han ble tatt ut også i år.

- Den telefonen jeg fikk som fortalte om uttaket var hjertelig velkommen. Jeg fikk sølv i U23-VM i fjor, og da er det vel naturlig hva som blir målet i år, sier 22-åringen. 

Sandvik trives best i klassisk, og over lange distanser. I femmila i Holmenkollen forrige sesong gikk han inn til en imponerende åttende plass.

Sigrid Leseth Føyen er en elegant langrennsløper. Best kjennes hun igjen på den lange røde hestehalen.

At fjorårets VM gikk i de gamle OL-løypene fra 2010, syntes han var kult. Edvard Sandvik setter pris på å oppleve nye steder med idretten sin. Oppvarmingen til VM blir å gå det 70 kilometer lange Marcialonga i Italia.

Fra snøsikre Movatn i Maridalen

Sigrid Leseth Føyen vokste opp på Movatn i Maridalen. Movatn er kjent som det siste stedet hvor snøen forsvinner om våren i Oslo. 

For en som elsker å gå på ski, er dette det beste stedet å bo.

- En av mine favorittbakker er bakken opp fra Movatn til Tømte. Det er i løypene innover i Nordmarka at jeg har trent mest, forteller Føyen.

- Jeg har en forkjærlighet for klassisk, og ti kilometer er min favorittdistanse, men jeg forsøker å være god på alle distanser og i begge stilarter, sier stortalentet fra Maridalen.

Bakken hun forteller om har en høydeforskjell på rundt 160 meter. Den har rykte på seg som en tung og lei bakke for turgåere som i helgene tar toget til Movatn for å gå innover i Nordmarka.

- I Canada i fjor hadde jeg ikke noe forhold til at vi gikk i de gamle OL-løypene. Men det var kult å være så langt hjemmefra, samtidig som mye var så likt som hjemme, sier hun. 

- Målet mitt i år er å gå løp hvor jeg kan få ut det jeg er god for. Da kan det holde til en medalje, sier Føyen.

Osloløpere i årets U23- og junior VM i langrenn:

U23: Matz William Jenssen (Njård), Edvard Sandvik (Kjelsås), Tuva Anine Brusveen-Jensen (Lyn ski), Sigrid Leseth Føyen (Kjelsås)

Junior-VM: Milla Grosberghaugen Andreassen (Bækkelaget), Hanna Engesæter Sørbye (Røa), Mons Melbye (Årvoll)

Finn ut om vårtOslo passer for deg.

Klikk her!

 

 

 

 

Powered by Labrador CMS