Tora (17) har fått seg jobb på Rema 1000 gjennom bydel Grünerløkka. Det synes hun er topp.

Tora (17): – Sommerjobb gir meg en smakebit på arbeidslivet

Blant ungdommene som har sommerjobb i år er Tora (17) og Ida Lisa (16). De anbefaler alle ungdommer å skaffe seg en jobb og tjene litt penger. – Selv om det er slitsomt, er det verdt det.

Publisert

Sommerjobb er svært populært, spesielt blant unge. I august 2021 hadde 68 700 unge en midlertidig ansettelsesform, viser statistikk fra Statistisk Sentralbyrå. Vi har sett nærmere på hva som motiverer ungdommen til å tilbringe sommeren på jobb, og hvordan deres første møte med arbeidslivet har vært.

– Det som motiverte meg til å søke sommerjobb, var først og fremst å få mer arbeidserfaring, i tillegg til å ha noe å gjøre i sommerferien. Jeg føler det å ha sommerjobb gir meg en smakebit på arbeidslivet, sier Tora Grieg-Cappelen.

Hun jobber på Rema 1000 på Sinsen, og trives godt. Hun forteller at arbeidsmiljøet er bra og at hun har blitt tatt imot på en god måte.

Fruktleveringen ankommer rundt klokka 10 hver dag, og må deretter legges ut i butikken.

En normal arbeidsdag for Tora starter kl 9, men hun kommer gjerne litt før for å forberede seg. Om morgenen gjør de noe som kalles fronting. Det går ut på å rydde i varene slik at de ser delikate ut for kundene. Frukten må fylles på hver morgen, og resten av dagen brukes til andre varepåfyllinger, vasking og pakkeutlevering for Posten.

– Sjefen er streng

– Sjefen er ganske streng og kan være litt pirkete iblant, men det synes jeg egentlig bare er bra, fordi det forbereder meg til arbeidslivet videre, sier Tora.

Rydding er en stor del av arbeidsdagen til mange ungdommer med sommerjobb.

Tora forteller også at det overrasket henne hvor mye det er å gjøre i en matbutikk.

­– Vi jobber intensivt hele dagen, og det er alltid en arbeidsoppgave som venter. Dagen til Tora slutter klokka tre.

Lønna motiverer

Ida Lisa Henriksson derimot har en arbeidsdag som varer fra ni til fem. Hun synes det kan være slitsomt til tider, men at pengene motiverte henne. – Om det er lov å si, sier hun med et smil.

Ida Lisa Henriksson (16) jobbet sammen med flere andre ungdommer hos KNS.

I likhet med Ida, er nok penger noe som motiverer mange ungdommer til å skaffe seg sommerjobb. Det å få kjenne på å ha en egen økonomi, kan være en god forberedelse på voksenlivet.

Ida jobber for Kongelig Norsk Seilforening. Jobben går ut på å vaske og stelle med båtene, i tillegg til å hjelpe barn som er på seilskole. Hun har også hjulpet til med å reparere en ødelagt brygge.

Gir nyttig arbeidserfaring

Ida og Tora har ganske ulike jobber, men begge har samme mål – å få nyttig arbeidserfaring og en god referanse til senere jobbsøking.

– Sommerjobben forbereder meg på arbeidslivet videre, ved at jeg har en sjef som forteller meg hva jeg skal gjøre. Jeg lærer også viktigheten av å komme tidsnok og å være til stede når det trengs, sier Ida Lisa.

Begge har fått jobb via Grünerløkka bydel og tjener rundt 150 kroner i timen. De er takknemlige for muligheten og oppfordrer flere ungdommer til å søke jobb i bydelen sin. Alt i alt er både Tora og Ida Lisa veldig fornøyde med å ha sommerjobb.

– Selv om det er slitsomt, er det verdt det, sier Ida.

Powered by Labrador CMS