Abonner på nyhetsbrev fra lokalavisen VårtOslo
Store folkemengder dukket opp på Grünerløkka da den danske «grøtkongen» åpnet sin første grøtbar utenfor Danmark: – Vi vil redefinere måten vi tenker på grøt
Grød i Markveien er den første satsingen til kjeden utenfor Danmark. – Det var naturlig å ta med konseptet hit, sier daglig leder Lasse Skjønning Andersen.
Mens solen tittet frem tidlig mandag morgen, strakk det seg en lang kø oppover Markveien på Grünerløkka. Her hadde oslofolk dukket opp for en nok så tradisjonell frokostrett.
– Vi vil vise at grøt er noe som kan være delikat, noe som smaker sinnssykt godt og som er sunt og bærekraftig, sier danske Lasse Skjønning Andersen.
– Elsker denne byen
Han startet grøtbaren Grød i Danmark for 13 år siden. I dag driver Andersen ni Grød-barer i København og en i Århus, samt salg av grøtprodukter i butikk og på nett.
Grød har vært en stor suksess i Danmark, og «grøtkongen» Andersen satser nå i utlandet. Grød i Markveien 67 er den første grøtbaren i kjedens utenlandseventyr.
– Da vi åpnet den første grøtbaren i Danmark, var det mange nordmenn som kom innom, og de ble en stor del av vårt faste kundeklientell. Da var det naturlig å ta med konseptet hit, sier den daglige lederen.
– Nå har jeg flyttet til Oslo selv og elsker denne byen. Det er så mye kult som skjer her, forteller Andersen videre.
Vil redefinere grøten
Ideen bak Grød er at man skal få servert grøtretter hele dagen, enten man vil ha en tradisjonell havregrøt før jobb, eller en risotto til middag. Grøt er tross alt en mattradisjon som er å finne i mange andre kulturer.
– Vi serverer risotto fra Italia, som er laget på ris, indisk daal laget på linser, og asiatisk congee laget på jasminris, sier Andersen.
– I Norden lages grøt på bygg eller havre, og her tenker vi på grøt som noe man spiser som barn eller om man er syk, til jul eller til frokost. Vårt oppdrag er å redefinere måten vi tenker på grøt, fortsetter grøtkongen.
I tillegg til forskjellige frokost-, middag- og lunsjgrøter, juice og kaffe, arrangerer Andersen også egne løpegrupper, der en løpetur langs Akerselva avsluttes med grøtservering i Markveien.
– Jeg elsker oppskriftene deres
Mellom klokken 07.00 og 09.00 mandag morgen kunne Grød servere havregrøt med hjemmelaget karamellsaus, ferske epler og brente mandler, til bare fem kroner. Innehaverne forteller at det var over 700 påmeldte allerede før helgen.
– Dette smakte kjempegodt. Jeg har vært fan av dem i mange år, og elsker oppskriftene deres. Da jeg så på Instagram at de skulle komme til Oslo ble jeg skikkelig glad, sier Siri, som sitter utenfor grøtbaren.
– Jeg tror også Løkka er et perfekt sted for dette konseptet. Det du får servert er jo veldig «Insta»-vennlig, ler Siri.
Ved siden av sitter Guilherme. Han bor på Birkelunden men er opprinnelig fra Brasil.
– I Brasil har vi en lignende rett, med melk og havre, bare at vi ikke varmer det opp. Jeg synes dette var veldig godt, spesielt med karamell. Det er veldig gøy at de er så nærme der jeg bor også, sier han.
Flere og flere spiser grøt
Også på besøk var Torunn Nordbø, daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn. De er opptatt av å følge med på hva som skjer på brød- og kornfronten, sier hun.
– Det er alltid fint å se nye konsepter som fronter korn og havre, og det er gøy at det slår an hos folk, slik det gjør her.
Nordbø sier nordmenn spiser havregrøt dobbelt så ofte nå som for 20 år siden, fra 20 ganger per år i 2005 til 42 ganger per år i 2023. Havregrøt er også mer populært hos kvinner enn menn, med 51 mot 33 ganger i året.
– Havre er bra for kroppen og er enkelt å lage god mat med. Norske bønder dyrker omtrent 200 000 tonn havre hvert år. Omkring 14 prosent av den norske havren går til mat, så det er stort potensiale å spise mer havre, sier Nordbø.
– Takknemlig
Grøds daglige leder beskriver serveringsstedet som en uformell kafé, og har troen på at det vil slå an i Oslo. Starten på eventyret kunne ikke gått bedre, sier han.
– Jeg er veldig takknemlig for at det har kommet så mange folk, og ikke minst for at været er fint. Det var jo meldt skikkelig regn, sier Lasse Skjønning Andersen.
– Vi er glade, men også litt trøtte. Vi har et supergodt team, med dyktige lokale medarbeidere og et team fra København. Vi er så klare som vi kan bli, men det blir noen lange dager fremover, smiler han.