- Jeg har nok av andre ting jeg vil holde på med, sier Oslo Frps nestleder Maria Zähler (31) og trekker seg fra alle verv i partiet. Foto: Privat
- Jeg har nok av andre ting jeg vil holde på med, sier Oslo Frps nestleder Maria Zähler (31) og trekker seg fra alle verv i partiet.

Sjokkbeskjed fra Maria Zähler (31). Trekker seg som nestleder: - Jeg trives ikke så godt i Oslo Frp

Etter internt bråk og eksklusjoner så det ut til å ha roet seg i Oslo Frp. Så kommer sjokkbeskjeden fra fylkespartiets nestleder, som inntil nå også var kandidat til ledervervet i Oslo Frp. - Jeg har besluttet at jeg gir meg i politikken, sier Maria Zähler (31).

Publisert

Det har knapt gått ett år siden Fremskrittspartiet ekskluderte sin toppkandidat før fjorårets valg, Lars P. Solås.

Det bråket startet etter en uønsket episode under et nachspiel på Frps landsmøte, og endte med at Solås ble kastet ut av partiet. 

Han fikk likevel ikke fritak fra førsteplassen på Oslo Frps liste ved kommunevalget, og er nå uavhengig representant i bystyret.

Åpen om å være transkvinne

Så rystes partiet av nok en avgang, men som denne gangen er avgangen frivillig. Oslo Frps nestleder Maria Zähler (31) trekker seg fra alle verv i partiet. Det gjør hun gjennom et innlegg på sin egen Facebook-side.

Dermed trekker den 31 år gamle fylkes- og lokalpolitikeren også sitt kanditatur til vervet som ny leder av Oslo Fremskrittsparti.

- Jeg sa ja til å bli innstilt som ny fylkesleder i Oslo Frp og kjente meg motivert for oppgaven dersom det ville vise seg at jeg var tilstrekkelig ønsket. Jeg oppfatter ikke at så er tilfelle nå, skriver Zähler.

Zähler har vært åpen om sitt liv som transkvinne, og uttalte til VårtOslo før valget i fjor at hun hadde vært utsatt for mobbing.

- Fordi jeg er transkvinne og opplevde en del mobbing, så var jeg mye alene. Jeg utviklet derfor en egen indre styrke, og en evne til å stå på egne ben – og liksom sette lit til meg selv, fortalte 31-åringen før valget i fjor høst.

- Mistrives i Oslo Frp, men ikke i Frp

Nå skriver hun på Facebook at hun ikke trives i Oslo Frp.

- Nå har jeg over tid kjent at jeg ikke trives så godt i akkurat Oslo Frp, selv om jeg trives i Fremskrittspartiet generelt, skriver 31-åringen.

- Jeg vil takke alle dere som tror på mitt engasjement, og som følger med på meg. Det har blitt mange av dere etter hvert, og jeg setter utrolig stor pris på all støtte og omtanke i årene som har gått, skriver hun.

Zähler presiserer at hun trekker seg fra kampen om ledervervet i Oslo Frp og fra styrevervet sitt i Grünerløkka Frp. 

I tillegg stiller hun ikke til gjenvalg som politisk nestleder, eller som varamedlem i sentralstyret.

Internt bråk i årevis

Oslo Fremskrittsparti har i årevis vært ridd av bråk, intern uenighet og eksklusjoner. 

Høsten 2022 ble partiveteran og tidligere leder, Tone Ims Larssen, fratatt medlemsskapet i seks måneder.

Den halvårige eksklusjonen kom etter at Ims Larssen hadde gitt uttalelser til media som ikke falt i god jord internt i Frp.

Geir Ugland Jacobsen ble kastet ut av partiet da han ville ta Frp i 'nasjonalkonservativ retning' og utfordret partileder Siv Jensen. Foto:
Geir Ugland Jacobsen ble kastet ut av partiet da han ville ta Frp i "nasjonalkonservativ retning" og utfordret partileder Siv Jensen.

I 2020 var det daværende leder av Oslo Frp som ble kastet ut av partiet. Geir Ugland Jacobsen kom med uttalelser som ble tolket som mistillit mot den sittende partilederen Siv Jensen.

- Nasjonalkonservativ retning

Ugland Jacobsen uttalte at han ville vrake Jensen som Frp-leder og dra partiet i en "nasjonalkonservativ retning".

Blar man enda lenger bakover i Oslo Fremskrittspartis historie, vil man se at internt bråk, maktkamper og eksklusjoner ikke har vært uvanlig.

På tidlig 2000-tall ble hele 16 kandidater på Frps valgliste truet med eksklusjoner. Ikke alle ble kastet ut av partiet. 

Noen ble ekskludert, noen meldte seg ut før eksklusjon ble iverksatt mens andre slapp med en tidsbegrenset suspensjon fra Frp.

 

Powered by Labrador CMS