— Det blir feil at kommunen skal tjene store penger på å leie ut leiligheter, mener Rødt-veteran i bydel Gamle Oslo, Olaf Svorstøl og hans partifeller i bydelen.

Byrådet vil senke husleia i kommunale leiligheter med elleve prosent. — På ingen måte nok, mener Rødt i Gamle Oslo

— Det blir galt at kommunen skal tjene penger på å eie leiligheter, mener Rødt-veteran i bydel Gamle Oslo, Olaf Svorstøl.

Publisert

Striden om husleienivået i kommunale boliger har lenge vært et hett stridstema blant byens politikere, og i disse dager er byrådets forslag til ny ordning for kommunale bostøtter ute på høring.

I forslaget som er ute på høring, foreslår det rødgrønne byrådet å kutte den månedlige husleia (gjengs leie, journ.anm.) for beboere i kommunale boliger med elleve prosent. I tillegg ønsker de å videreføre dagens ordning med behovsprøvet bostøtte.

Dette er på ingen måte nok, mener Rødt-politiker i bydel Gamle Oslo, Olaf Svorstøl, og hans partifeller i bydelen.

— Skal ikke tjene seg rike på kommunale leiligheter

Svorstøl viser til at i det sameiet han selv bor i på Grønland betaler beboerne i kommunale leiligheter i dag et sted mellom 15.000 og 16.000 i måneden i leie. Samtidig ligger felleskostnadene i sameiet på rundt 5.500 kroner i måneden.

Selv med en elleve prosents reduksjon, som byrådet foreslår, mener han kommunen vil tjene for mye penger på husleia.

— Husleia skal gjenspeile de faktiske kostnadene. En halvering vil fortsatt gi et par tusen kroner per leilighet per måned til vedlikehold. Det blir i mine øyne helt galt at kommunen skal ha inntekter på å leie ut kommunale leiligheter, utover kostnader for vedlikehold, sier Svorstøl til VårtOslo.

Komplisert utregning

Han mener en halvering av husleia også vil sørge for at det vil bli et mye mindre behov for behovsprøvet bostøtte, som byrådet ønsker å videreføre.

— Utregningen av den behovsprøvde bostøtta er i dag utrolig komplisert og vanskelig å forstå. Det har ført til flere uheldige saker. Jeg håper vi kan unngå dette i framtida, understreker han.

Håper på hjelp fra bystyret

Svorstøl og gruppeder i Rødt Kathy Joakimsen fikk ikke gehør for sitt forslag om å halvere den kommunale husleia da forslaget til ny forskrift var oppe til behandling i bydelsutvalget i Gamle Oslo i februar.

Nå håper de på drahjelp fra politikerne i bystyret for å få gjennomslag.

— For oss i Gamle Oslo er det viktig at folk har råd til å bo i sin egen bolig, og at kommunen ikke tjener på å leie ut boliger. Derfor håper jeg politikerne i bystyret er villige til å støtte forslaget vårt om en halvering av den kommunale husleia, sier Rødt-veteranen.

Powered by Labrador CMS