Epsen Herulf Strand står bak et innbyggerforslag om å ekspropriere denne tomta. Nå er han og beboere på Ensjø lei av å vente på parker som er lovet anlagt.

- Denne Ensjø-tomta bør eksproprieres og bli park, mener Espen Herulf Strand. Nå behandler bystyret forslaget

— Det vi ønsker er at vi nå får de parkene som ble lovet til alle som flyttet inn her, sier Ensjø-beboer Espen Herulf Strand. Denne uken ble det klart at hans forslag om kommunal ekspropriering skal behandles i bystyret.

Publisert

Det er anlagt grøntområder og åpnet vassdrag like ved der boliger har erstattet den såkalte bilbyen på Ensjø. Men to viktige grøntområder mangler - Petersborgaksen og Vestre parkdrag.

Nå er beboerne lei av somling og manglende tidsplaner. De vil at kommunen bruker sin ekspropriasjonsrett - altså tvinger gjennom et kjøp fra privat eiendomsbesitter.

— Kan få park og skole raskt

— Dette har vært en verkebyll lenge, sier Espen Herulf Strand til VårtOslo.

Han har samlet underskrifter nok til at bystyret må behandle et innbyggerforslag om ekspropriasjon. Mandag denne uken ble saken sendt til finansutvalget i bystyret.

Deretter vil forslaget, trolig iløpet av våren, komme opp til endelig behandling i selve bystyret.

Slik ble boligkjøpere forespeilet at det skulle bli på Ensjø i ett av prospektene før noe var bygget ferdig.

Espen Herulf Strand mener innbyggerforslaget også løser et annet problem for byens politikere. Med flere tusen nye innbyggere på Ensjø de siste 10-15 årene må det bygges en skole.

— Ja, vi trenger jo en skole her. Gjennom vårt forslag om eksprorpiering vil Ensjø få både skole og parkene raskt. Resten av eiendommen kan jo kommunen selge videre til boligbyggere som for eksempel Obos, sier han.

— Skammens sti

— Byrådet skryter av Østre parkdrag, som man begynner med til høsten. Men Vestre parkdrag er bare delvis bygget. Jeg kaller den skammens sti der den går tett opp i soverommene til folk, sier Espen Herulf Strand.

Eiendommen som foreslås ekspropriert eies av Kolberg Motors. Hvor mye tomta er verdt er vanskelig å si. I fjor ble NRK og Ferd enige om at allmennkingkasteren skal flytte bare noen hundre meter unna.

De hvite bygningene rett ved jernbanelinjen ligger på tomta der NRK skal bygge sitt nye hovedkontor på Ensjø.

Tomta til NRKs ny hovedkontor hadde en pris på rundt en milliard kroner. Men da er det i tillegg inngått avtaler om at Ferd overtar bygningsmassen og eiendommen på Marienlyst.

Ensjø-beboere bak innbyggerforslaget til bystyret Kolberg Motors bevisst trenerer parkutbygging, med visshet om at verdien stiger mer og mer dess nærmere det kommer en NRK-innflytting like ved.

— Parken kommer

Men overfor Aftenposten avviste Kolberg Motors at bedriften er bremsekloss i utbyggingen på Ensjø.

— Det har alltid vært en forutsetning at utbyggingen i et så stort prosjekt må skje trinnvis. Og vi har hele tiden sagt at vi vil være blant de siste til å bygge ut, sa Kristian Kolberg til avisen.

— Parken kommer. Men i takt med boligbyggingen. Og den er vi nå så smått i gang med. Det ironiske er at naboene klager på det også. Det forsinker også prosessen, sa Kolberg.

Powered by Labrador CMS