Mycall-ansatte Viral Panchal gir ukrainske flyktninger gratis sim-kort. Samtidig lar Telia dem ringe gratis til Ukraina.

Viral (37) deler ut sim-kort til flyktninger på Helsfyr. Nå får de ringe gratis hjem til Ukraina

Mange oslofolk stiller opp og vil hjelpe de ukrainske flyktningene som ankommer Scandic Helsfyr. En av dem er Mycall-ansatte Viral Panchal, som deler ut sim-kort slik at flyktningene kan ringe hjem til Ukraina gratis.

Publisert

Utenfor hotellet på Helsfyr står Viral Pancha (37) og hjelper ukrainske flyktninger med å få fylle ut skjema og enkelt aktivere sim-kort.

— Det var en dame, som ringte hjem til Kyiv, 36 år gammel. Hun ringte til mannen sin som var igjen i Ukraina med bestemoren som var for syk til å reise, forteller hun.

Har reist fra fedre og menn som må slåss

På parkeringsplassen ved hotellet er det flere som snakker med sine kjære på telefonen i både Ukraina og Polen.

Flyktninger fra Ukraina ankommer grensen til Polen og byen Dorohusk. Mange forlater menn og fedre som er igjen for å slåss mot russiske styrker.

Utover dagen er det mange som kommer bort til Panchal for å skaffe seg sim-kort eller powerbank for ladning av mobiltelefoner slik at de kan ringe hjem.

Hjemme i Ukraina er alle menn mellom 18 og 60 år pålagt å bli igjen for å kjempe mot russiske styrker. Det betyr at mange av flyktningene har en ektefelle, kjæreste eller far igjen i hjemlandet.

Får tilgang til CNN og BBC

Fra før har kollektivselskapene i Oslo og Viken bestemt at ukrainske flyktninger får reise gratis med buss, trikk og T-bane. Nå følger Telia Norge og mobilselskapet Mycall opp.

— Nå som alt er snudd på hodet er det greit å kunne kontakte de man vil kontakte. Det er enda viktigere nå enn før å være tilkoblet, sier informasjonssjef Ellen Scheen i Telia Norge.

Gratistilbudet til flyktningene gjelder ikke bare mobilsamtaler til Ukraina og Polen, men også sms- og mms-tjenester. I tillegg er det fri tilgang til nyhetskanaler som CNN, BBC World News og Al Jazeera International i to uker.

— Behovet for nyhetsdekning hos kunder er stor, og de betaler ikke noe ekstra for tilgangen, står det på nettsiden til Telia Norge.

Powered by Labrador CMS