— Vi er villig til å gjøre det vi kan for å slå ned smitten, sa byrådsleder Raymond Johansen (Ap) da han innførte de mest inngripende koronatiltakene i Oslo noensinne.

Forbyr flere enn to på besøk i private hjem. Stenger skoler fra 5. klasse og oppover i bydeler med mye smitte

Byrådet innfører hjemmeskole fra 5. klasse og oppover ved skoler i Groruddalens fire bydeler samt bydelene Grünerløkka, Gamle Oslo og Søndre Nordstrand. I tillegg forbys oslofolk å ha flere enn to personer på besøk.

Publisert

— Vi er villig til å gjøre det vi kan for å slå ned smitten, sa byrådsleder Raymond Johansen (Ap) da han innførte de mest inngripende koronatiltakene i Oslo noensinne.

Byrådet innfører for første gang differensierte smitteverntiltak mellom ulike bydeler i byen.

— Smitten mer enn firedoblet siden februar

Det blir hjemmeskole fra 5. til 7. trinn i bydelene Grorud, Stovner, Alna, Bjerke, Gamle Oslo, Grünerløkka og Søndre Nordstrand. Samtidig holdes alle ungdomsskoler og videregående skoler stengt over hele byen.

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap), flankert av helsebyråd Robert Steen (Ap) og skolebyråd Inga Marte Thorkildsen (SV) innfører for første gang differensierte smitteverntiltak mellom bydeler i Oslo.

Det er den høye smitten i samtlige Groruddals-bydeler, Grünerløkka, Gamle Oslo og Søndre Nordstrand som er bakgrunnen for de differensierte tiltakene, forklarte Johansen på pressekonferansen.

— Hvis smitten blir for høy over for lang tid risikerer vi at systemet kneler. Smitten i Oslo har mer enn firedoblet seg siden begynnelsen av februar. Det anslås nå at det såkalte reproduksjonstallet i Oslo er på 1,5, sa byrådslederen.

Disse tiltakene vil gjelde fra onsdag 17. mars

  • Forbud mot mer enn to besøkende i private hjem.
  • Heldigital undervisning for ungdomsskolen, videregående skole og voksenopplæringen i hele Oslo.
  • Heldigital undervisning for 5.–7. trinn for alle skoler i bydelene Grorud, Stovner, Alna, Bjerke, Gamle Oslo, Grünerløkka og Søndre Nordstrand.
  • Det kan bli aktuelt å innføre heldigital undervisning for denne aldersgruppen på andre skoler eller i andre bydeler dersom smittesituasjonen lokalt tilsier det.
  • Alle barnehager og aktivitetsskoler stenges i påskeuken.

— Det er ingen tvil om at vi er inne i en tredje smittebølge, drevet av muterte virusvarianter. Det er spesielt den britiske virusvarianten som sprer seg, sa Raymond Johansen.

— For mange samles i private hjem

Byrådet innfører i tillegg et forbud mot besøk av flere enn to personer i private hjem.

— Vi vet at veldig mange i byen allerede lever som om dette er regelen. Men vi vet også at det er for mange som samles i private hjem, og som fremdeles har for mye kontakt, sier byrådslederen.

— For å holde oslofolk trygge har vi i dag besluttet å gjøre det som trengs for å slå ned smitten. Hvis alle nå bidrar i et krafttak de neste ukene og følger alle regler og møter færrest mulig, så kan vi sammen slå ned smitten og bidra til å åpne opp samfunnet igjen, sier Raymond Johansen.

— Skoler tilbake på rødt etter påske

Byrådslederen understreket at det nå blir likt for alle: Tidligere var det slik at en familie på åtte kun kunne ha besøk av to i uka, mens en familie på to kunne ha besøk av åtte. Nå er grensa to for alle.

Tiltakene i Oslo varer til 6. april. Også barnehagene i hovedstaden blir stengt i påskeuken.

— Etter påske vil skolene gå tilbake på rødt nivå. Vi skjermer de yngste barna for videre tiltak, sier skolebyråd Inga Marte Thorkildsen (SV).

— Å holde åpent for de yngste barna er ekstremt viktig. Men jeg vet at det å holde åpent i den situasjonen vi er i nå, også er ekstremt krevende. Ansatte opplever en enorm belastning, sier skolebyråden.

— Vi er på et for høyt smittevernnivå i Oslo, men vi kan slå smitten ned. La oss gjøre det, sier helsebyråd Robert Steen (Ap).

Tiltak vurderes i Oslos nabokommuner

Hovedstaden forlenger i dag også stenging av kjøpesentre, varehus og de aller fleste butikker. Kun dagligvare og apotek får holde åpent i Oslo.

I kommunene rundt Oslo, som fortsatt har åpne kjøpesentre og mindre inngripende tiltak enn hovedstaden, var mandag i intensiv møtevirksomhet.

Også der stiger smittetrykket, og i møter med Statsforvalteren ble kommunene enige om at de trenger overordnede nasjonale tiltak. Disse blir offentliggjort seinest tirsdag, ifølge Lier-ordfører Gunn Cecilie Ringdal.

Blant tiltakene som trolig innføres i disse kommunene er rødt nivå på skolene, altså et hakk under nivået Oslo har lagt seg på.

Powered by Labrador CMS