Gro Larsson har tatt initiativ til å få framtiden til Halléngården opp i bystyret. Hun vil gjerne at folk skal få oppleve gårdens pomp og prakt igjen. Foto: Christian Boger

2.000 har signert opprop som ber kommunen overta Halléngården på Grünerløkka

� Det er på tide at kommunen tar et ansvar for å restaurere og bevare det gamle praktbygget, mener initiativtaker Gro Larsson.

Publisert

Siden 2004 har den en gang så staselige Halléngården ved Olav Ryes Plass på Grünerløkka stått og forfalt. Forfallet startet etter at nåværende eier, Torstein Thune, fikk avslag på sitt ønske om å leie ut lokalene til klesgiganten Hennes & Mauritz.

Byantikvaren gikk den gang inn og erklærte fredning av den historiske fasaden og forretningen. Eiendomsinvestor Thune ønsket ikke å inngå forlik med verken by- eller riksantikvar, og i over 14 år har murgården stått tom.

— Må åpnes for folk

Nå har tilhengerne av bevaring og utvikling av bygården fått nok.

Søndag ettermiddag så et innbyggerinitiativ dagens lys. I oppropet, som ligger ute på nettstedet minsak.no, tar initiativtager og Løkka-beboer Gro Larsson til orde for at det er på tide at kommunen går inn og overtar gården fra dagens eier, for å sikre at den blir bevart.

— Jeg har mange ganger angret på at jeg ikke turte å gå inn i butikken da den var åpen. Det storslagne interiøret er noe alle burde fått med seg. For meg er det viktig at bygget nå settes tilbake i den stand det var og åpnes for folk, sier hun.

Over 2000 krever handling

Interessen for innbyggerinitiativet har vært stor siden det ble lagt ut på internett rundt klokken halv seks søndag kveld. Allerede mandag morgen hadde oppropet fått over 1000 signaturer. Per nå har drøyt 2000 skrevet under. Dette er langt flere enn de 300 som kreves for at bygårdens fremtid skal bli tatt opp til behandling i bystyret.

Siden 2004 har den verneverdige Halléngården på Olaf Ryes plass stått tom og forfalt. Foto: Christian Boger

— Det er helt tydelig at denne saken skaper et stort engasjement blant folk. Vi er tydeligvis mange som ønsker at gården nå må tas skikkelig vare på, sier initiativtageren.

Larsson og hennes meningsfeller ønsker at gården skal bli tilbakeført til sin gamle glans, både hva gjelder utseende og bruk.

— Vi oppfordrer kommunen til å legge til rette for at Halléngården igjen kan fremstå i all sin prakt. Slik kan byens innbyggere få et kommersielt tilbud som står i stil til den historiske konteksten og det unike med området, heter det i oppropet.

Husker byggets prakt

Ideén til å starte naboinitiativet fikk Larsson etter å ha sett en post på Instagram, som tok for seg litt av gårdens historie. Selv husker hun godt bygget da det framstod i sin fulle prakt, før forfallet startet.

Det er per i dag uvisst når saken vil komme til behandling i bystyrets organer.

Powered by Labrador CMS