Blindern Studenterhjem feirer snart 100 år..

6431 venter på studentbolig i Oslo. Ola Borten Moe: – Samskipnadene må ta en del av skylden for dette selv

Av 10.516 søkere har bare 4085 studenter fått studentbolig og må stå på venteliste for å få studentbolig, viser en undersøkelse fra studentsamskipnadene.

Publisert

Studentsamskipnaden i Oslo melder at hele 6.431 studenter venter på studentbolig, mens kun 4.085 har fått tildelt.

Norsk studentorganisasjon (NSO) synes tallene er nedslående.

– Jeg er bekymret for alle de studentene som nå står uten et sted å bo så nærme studiestart, sier NSO-leder Maika Marie Godal Dam.

– Det er trist å se at det etter tre år med en storsatsing på studentboliger fra regjeringens side, står nesten like mange studenter i kø nå, som i 2019, sier Dam.

Ber regjeringen ta grep

Samskipnadsrådet ønsker å bygge flere studentboliger, men opplyser at økte byggekostnader gjør at statens fastsatte kostnadsramme for slike prosjekter ikke er tilstrekkelige.

– Da må vi velge mellom å la være å bygge, eller å bygge uten tilskudd med den konsekvens at husleien til studentene blir høyere enn den trenger å være, sier Stormoen.

Han ber regjeringen og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe ta tak i saken.

– Vi trenger en kostnadsramme som gjenspeiler de reelle kostnadene for å bygge studentboliger, og der henger regjeringen etter. Vi forventer at Borten Moe tar tak i dette, slik at vi kan realisere enda flere boliger med så lav husleie som mulig til studentene, sier Stormoen.

Forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) mener samskipnadene må ta en del av skylden for boligmangelen blant studenter, siden de tjener godt, og har fem milliarder i egenkapital. .

Skylder på samskipnadene

Borten Moe (Sp) sier at tallene er som ventet.

– Slik vi også så på søkertallene til høyere utdanning, har vi nå mer normaliserte tall for søkere til studentboliger, etter pandemien. Tallene er ikke særlig ulike 2019-tallene, og at det er forventet at boligkøen vil reduseres i løpet av de neste ukene, sier Borten Moe.

Han mener studentsamskipnadene må ta sin del av skylden for at det er ventelister.

– Akkurat nå er det bevilget penger til flere boliger enn samskipnadene klarer å bygge. Samtidig mener jeg samskipnadene må ta en del av skylden for dette selv, de tjener godt, og har fem milliarder i egenkapital. De kunne ha bygd mange flere boliger om de ønsket, men det har de ikke gjort, sier Borten Moe.

Powered by Labrador CMS