Bakerigiganten United Bakeries har refinansiert gjelda til den fredede Halléngården i Thorvald Meyers gate på Grünerløkka.

Tvangssalget av ærverdige Halléngården avlyst. Bakerikjede får forkjøpsretten

Etter å ha stått tom siden 2004, har det kommet en ny aktør inn fra sidelinjen. United Bakeries har betalt ut gjelda til gården ved Olav Ryes plass på Grünerløkka.

Publisert

I begynnelsen av året ble den fredede Halléngården i Thorvald Meyers gate på Grünerløkka lagt ut for tvangssalg, etter at eier Thorstein Thune hadde misligholdt låneforpliktelsene sine i BN Bank.

Nå er tvangssalget avlyst. United Bakeries har betalt ned gjelda til Thune og lånt han sine penger i stedet. Samtidig har de fått forkjøpsrett til bygården. Eier av gården er fremdeles Thorstein Thunes firma, Thorvald Meyers gate 59.

Hvilke planer United Bakeries har for gården, er foreløpig ukjent.

Store begrensninger for ny eier

VårtOslo har de siste dagene forsøkt å få en kommentar fra den nye aktøren om hva de tenker seg å gjøre med det som er en av Løkkas mest sentrale butikklokaler. Tross for flere forsøk både per mail og telefon, har vi ikke lykkes med det.

Den nye eieren vil åpenbart møte utfordringer i forsøket på å utvikle et konsept i de fredete lokalene. Riksantikvaren, som har ansvaret for at fredningen følges opp, er tett på saken.

Interiøret i Hallengården er fredet av Riksantikvaren.

— Foreløpig avventer vi å kommentere ytterligere til vi vet mer om hvilke planer som foreligger for den framtidige bruken av bygget, sier kommunikasjonsdirektør hos Riksantikvaren, Trude Isaksen, til VårtOslo.

Fredningen omfatter både bygningens utvendige utseende og interiøret i den gamle, originalt innredete butikken.

Startet med import av juice og sjokolade

United Bakeries ble startet opp i 1993 av franskmannen Rene Goulignac, som kom til Norge som trettenåring. Den gang drev firmaet med import av av juice og sjokolade, men få år senere utviklet firmaet seg til å spesialisere seg på import av bakevarer fra Frankrike. I 2001 startet firmaet opp sitt eget bakeri ved Smart Club på Slependen, før oppstart av eget håndverksbakeri på CCVest på Lilleaker.

I dag har han skaffet seg et imperium basert på bakevarer og vannleverandøren Isklar. I fjor omsatte firmaet bakervarer for nær 600 millioner kroner. Av dette endte 37,4 millioner opp som overskudd.

Eier i Åpent bakeri

I tillegg er United Bakeries en av de store eierne av bakerikjeden Åpent bakeri. De to kjedene startet i 2014 et samarbeid hvor Åpnet bakeri overtok driften av i alt fire av utsalgene til United som i dag eier vel 44 prosent av aksjene hos samarbeidspartneren.

NB: Vi opplyste i en tidligere versjon av denne artikkelen at Halléngården var tvangssolgt. Det er ikke korrekt. Thorvald Meyers gate 59 AS har nå betalt gjelda si og eier Thorstein Thune er fremdeles eier av gården. Pengene til nedbetalingen kom fra United Bakeries, som ga et nytt lån til Thune. Vi beklager feilen.

Powered by Labrador CMS