Merete Agerbak-Jensen (54) blir etter alle solemerker valgt til ny nestleder i Oslo Høyre på fylkespartiets årsmøte rett over nyttår.

Tidligere miljøbyråd Merete Agerbak-Jensen (54) kommer tilbake til politikken. Innstilt som ny nestleder i Oslo Høyre

Advokaten Morten Steenstrup (68) er innstilt som ny leder i Oslo Høyre, bekrefter fylkespartiets valgkomité. Den store overraskelsen er imidlertid innstillingen av tidligere miljøbyråd Merete Agerbak-Jensen (54) som ny nestleder.

Publisert

— Vi er fornøyde med å kunne peke på en svært erfaren og kompetent ledelse i Oslo Høyre, i forkant av det viktige lokalvalget i 2023, sier valgkomiteens leder Jens Jørgen Lie.

Det er en enstemmig valgkomité som har samlet seg om Morten Steenstrup som ny lederkandidat og Merete Agerbak-Jensen som ny nestleder.

Bydelsopprør mot Heidi Nordby Lunde

— Vi håper og tror hele organisasjonen vil samle seg bak en ny ledelse av Oslo-partiet, skriver Lie i en epost fra Oslo Høyres valgkomité.

Etter VårtOslo-avsløringen om at halvparten av Oslo Høyres bydelslag ikke ønsket å gjenvelge Heidi Nordby Lunde som leder i Oslo Høyre, har valgkomitéen i fylkespartiet jobbet med å finne en ny lederkandidat.

En enstemmig valgkomité i Oslo Høyre innstiller Morten Steenstrup (68) som ny leder av fylkespartiet.

Da nestleder Eirik Lae Solberg både takket nei til gjenvalg og sa fra at han heller ikke var aktuell som lederkandidat, sto Oslo Høyre plutselig i en situasjon der valgkomitéen måtte finne en ny lederduo til fylkespartiet.

For knapt to uker siden kunne VårtOslo fortelle at flere pekte på den tidligere stortingsrepresentanten, statssekretæren og nå advokaten Morten Steenstrup som ny lederkandidat.

La grunnlag for sykkeveierplaner i Oslo

Støttespillerne mener Steenstrup med sin lange erfaring og brede kunnskap om både politikk og næringsliv vil kunne samle Oslo Høyre. Nå ligger alt an til at han skal gjøre den jobben med en annen erfaren Høyre-politiker som nestleder.

Merete Agerbak-Jensen (54) var samferdsels- og miljøbyråd i Høyre-byrådet ledet av Fritz Huitfeldt mot slutten av 1990-tallet. Da hadde hun tatt over byrådstaburetten etter Kari E. Eliassen.

Både Eliassen og Agerbak-Jensen ble den gang ansett som progressive miljøpolitikere. Og de la som miljøbyråder den gangen mye av grunnlaget for de planene som fortsatt brukes i utbygging av sykkelveier i Oslo.

Agerbak-Jensen er utdannet journalist og har hatt ledende stillinger i UNICEF Norge, Oslo Sporveier, Avinor og Klimaetaten i Oslo kommune. Hun har altså tidligere vært byråd for miljø og samferdsel, samt byutvikling og leder programkomitéen i Oslo Høyre.

Markert motstander av eiendomsskatt

Den forrige bystyreperioden markerte Morten Steenstrup seg som kraftig motstander av det rødgrønne byrådets gjeninnføring av eiendomsskatt i Oslo. Og var godt profilert som partiets representant i finansutvalget.

Steenstrup har også omfattende rikspolitisk erfaring. Advokaten satt også på Stortinget for Høyre i årene fra 1981 til 1989. Midt i stortingsperiodene var han statssekretær både for statsminister Kåre Willoch (H) og for finansminister Rolf Presthus (H).

Etter to perioder på Stortinget, og to runder som statssekretær i regjeringen, startet Steenstrup egen advokatvirksomhet, som han senere slo sammen med partifellen og advokaten Bjørn Stordrange.

De to Høyre-politikerne bygde raskt opp et svært suksessrikt firma under navnet Steenstrup & Stordrange. I 2017 endret firmaet navn til SANDS, og har fortsatt å utvide virksomheten.

Powered by Labrador CMS