Leder i Rødt Oslo, Siavash Mobasheri, har en fotballfortid som spiller på KFUM, Elverum og Valdres. Politikeren lot seg ikke friste til å dra på seg en skeidtrøye, men viste gamle kunster ute på kunstgresset. I bakgrunnen står Skeids Daniel Holmeide Strand, imponert

Tre års mareritt kan være over. Det bevilges 7,5 mill til nytt banedekke på Skeidbanen

— Vi kan ikke invitere barn til å komme for å spille fotball, og så ikke ha noen bane å spille på, sa Sagene Rødts Reza Rezaee. Skeids sosiale profil var viktig da Rødt gikk inn for en bevilgning til nytt banedekke på Skeidbanen.

Publisert

Nå er det slutt på å forsøke å lappe sammen det ødelagte kunstgressdekket på Skeidbanen. Under budsjettforhandlingene spilte Rødt inn et forslag om å bevilge penger til nytt kunstgress, og fikk gjennomslag for 7,5 millioner kroner til prosjektet.

Skeid hadde innhentet et anbud på 3.9 millioner fra et seriøst kunstgressfirma. Dette mente Oslo bygg KF, tidligere Kultur- og idrettsbygg var for lite til å kunne prosjektere og legge nytt kunstgress på Nordre Åsen arena. Derfor ble det bevilget 7,5 millioner kroner.

Vil finne det beste tidspunktet

Nå skal Skeidd gå sammen med kommunen for å finne et tidspunkt hvor skifte av banedekke går minst mulig ut over kamper og trening.

— Jeg kan tenke meg at i mars eller april kan det passe bra. En annen mulighet er i ferietiden, midt på sommeren. Jeg vil tro at arbeidene på banen vil kunne ta en måneds tid, sier en glad Tarald Rohde, hovedstyremedlem i Skeid på telefon.

Hovedstyremedlem Tarald Rode i Skeid

Rohde mener stemningen rundt saken har snudd, og at flere politikere enn Rødt-representantene hadde forstått at lapping på banedekke gang etter gang var å kaste bort tid og penger.

— Om ikke det nye banedekket er på plass til A-lagets første kamper, vil vi få dispensasjon til å spille på det gamle dekket så lenge vi har en realistisk plan om å bytte det ut. Det har vi fått mulighet til nå, sier Rohde.

Skeid er viktig for barna på Torshov

— Skeids sosiale ansikt har hatt mye å si for at Rødt har engasjert seg så sterkt i denne saken, sier Rødt Sagenes Reza Rezaee.

Selve banen ligger i bydel Nordre Aker, men det er hos Skeid flest barn fra bydel Sagene møtes, opplyser han.

— Skeid er en Torshov-klubb, og gutter og jenter på Lilleborg, Fernanda Nissen og Nordpolen skole møtes til trening på Skeidbanen

vil rekruttere fra lavinntekstfamilier

Sammen med bydel Sagene har Skeid en kampanje og en plan for å få med seg flere barn fra lavinntektsfamilier i bydel Sagene.

— Skeid har stilt med trenere og aktivert barna på Haarklous plass. Det var kjempepopulært, men vi kan ikke invitere barn til å spille fotball på Skeidbanen, og så har vi ingen bane, sier Rezaee.

Rødt Sagenes Reza Rezaee (til høyre) er årets julenisse for Skeid. Han og Rødt dukket opp i siste liten og spilte inn et forslag om en bevilgning til nytt banedekke på Skeidbanen. Forslaget gikk igjennom. Til venstre Rødt Nordre Akers Claus Fischer.

Daglig leder i Skeid, Daniel Holmeide Strand, forteller at klubben har investert i fotballutstyr for 40.000 kroner til barn fra lavinntektsfamilier.

Strand er lettet, og kan nå endelig slippe å gjenta og forklare at banedekket ikke holder mål, og at det må byttes.

Over 100 lag

Banedekket strøk gjentatte ganger på tester for å bli godkjent for bruk i 1.divisjon, hvor Skeids A-lag for herrer skal spille fra 2022. VårtOslo har snakket med flere spillere fra andre lag enn senior herrer som kan fortelle om løse kanter og sprekker i banedekket.

— Vi har skader som kan relateres til dekket, men det er ikke lett å bevise det, sier Holmeide Strand. Han ser for seg en framtid hvor alle Skeids over 100 lag skal slippe å måtte ta plutselige treningsopphold for reparasjoner på banen.

Kake og blomster som takk

Reza Rezaee var nylig inivtert til Skeidbanen, sammen med leder i Rødt Oslo, Siavash Mobasheri, og Rødt Sagenes Bjørn O. Bjørnsen og Eivind Stø, samt Rødt Nordre Akers Claus Fischer. Der ble de tatt i mot av saglig leder Strand som hadde kaffe og kake og Sagene kjørepils, samt blomster til Rødt Sagene og til bystyregruppa, som takk for hjelpa.

Rett der ballen ligger er det lett å se en sprekk i banedekket. Nå er det satt av 7,5millioner til prosjektering og nytt banedekke.

— Det skal være lett å snakke med Rødt. Vi syntes at Skeid hadde en god og konkret løsning på saken, og vi har fulgt med på dette en god stund. Personlig synes jeg at klubben har blitt dårlig behandlet. Vi sytes det var riktig å spille inn forslaget om en bevilgning nå, sa Rezaee.

Håper bymiljøetaten og byråd tar lærdom

— Vi har fulgt med på saken lenge. Det har forundret oss at problemet ikke har latt seg løse. Det var på tide at kommunen ryddet opp, sa Mobasheri.

Han håpet at baneeier bymiljøetaten (BYM) og byrådet tar lærdom av saken.

Kontrakten om banedekket på Skeidbanen, Nordre Åsen arena ble inngått mellom BYM og et firma på Romerike. Dette firmaet eksisterer ikke lenger, og kontrakten ble overført til et holdingselskap uten ansatte. Holdingselskapet benytter seg av bemanningsbyråer for å få gjort arbeidet.

Mange med kunnskap om kunstgressbaner mener at feil behandling av kunstgressdekket er årsaken til at Skeidbanen i tre år har hatt et lappeteppe som spilleflate. BYM mener at i en erstatningssak ville de ikke vinne fram mot holdingselskapet.

Banedekket ødelagt før det ble rullet ut

Allerede da kunstgressrullene ble lastet av traileren ved ankomst Skeidbanen i 2018 ble noen av rullene ødelagt ved at det ble bukt gaffeltruck som gjennomhullet kunstgressdekket.

— Da disse hullene skulle repareres ble kunstgresset for letthets skyld rullet opp med både sand og gummikuler. Da ble rullene alt for tunge og uhåndterlige da de skulle rulles ut igjen. Med en feilmargin på maks to millimeter gikk det ikke å få kunstgressrullene tett nok inntil hverandre. Forsøk på å strekke og dra, gjorde at det oppstod nye sprekker, forklarer Tarald Rohde.

Powered by Labrador CMS