Oslo 20111006. Personell fra Securitas foretar billettkontroll på en av Ruters busser på en holdeplass ved Jakob kirke i Oslo.Foto: Per Løchen / NTB
Vy og Ruter tar 270 kroner i fakturagebyr når de deler ut bøter for å reise uten gyldig billett.

Forbrukerrådet: Høye fakturagebyr fra Ruter og Vy er ulovlige

Ruter og flere andre kollektivselskaper krever 270 kroner i fakturagebyr om man blir tatt uten billett og ikke gjør opp på stedet. Det er imot loven, ifølge Forbrukerrådet.

Publisert

Finansavtaleloven, som ble innført ved nyttår, slår fast at gebyret ikke kan være høyere enn de faktiske kostnadene selskapet får ved å sende ut regningen, sier fagdirektør Jorge Jensen i Forbrukerrådet til NRK.

Selskap som Vy og Ruter i Oslo og Kolumbus i Rogaland kan sette ut jobben til bedrifter som sender ut fakturaer for ti kroner stykket, ifølge fagdirektøren.

Vy og Ruter tar allerede 270 kroner i fakturagebyr når de deler ut bøter for å reise uten gyldig billett. Kolumbus i Rogaland varsler at de følger etter ved nyttår.

Ruter sier på sin side til NRK at Samferdselsdepartementet godkjente den økte tilleggsavgiften i mai i år, og at Forbrukertilsynet da ikke hadde noen kritiske innspill. Selskapet mener også at Yrkestransportloven, ikke Finansavtaleloven, er den relevante i sammenhengen.

Powered by Labrador CMS