Oslo 202400403 Væpnet politi har sperret av området utenfor Stortinget, etter at det er fremsatt to bombetrusler mot Stortinget siden tirsdag kveld. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Væpnet politi utenfor Stortinget etter bombetrussel tidligere denne uken.

Oslo-politiet bevæpner seg etter trusler mot moskeer: - Truslene er fremsatt på et åpent nettsted

– Vi jobber med å undersøke truslene på det åpne nettstedet, opplyser politiet. Foreløpig er det uklart hvem som har kommet med trusler mot moskeer via en chatplattform mye brukt av gamere.

Publisert

Oslo-politiet har besluttet å bevæpne seg etter at det er blitt fremmet trusler på et åpent nettsted. Politiet er i dialog med PST om saken.

– Oslo politidistrikt er kjent med truslene som er angitt på et åpent nettsted. Vi jobber med å undersøke truslene, og har også tett dialog med PST, skriver operasjonsleder Sven Christian Lie i en melding til mediene.

Foreløpig uklart hvem som står bak

Truslene er rettet mot moskeer, opplyser operasjonsleder Øyvind Hammervold til NTB.

Han sier politiet har «en god formening om hva dette går i», men er tilbakeholden med mer konkret informasjon om hvor truslene er rettet og på hvilket nettsted de ble framsatt.

– Vi samarbeider med PST for å avdekke hva dette faktisk går i. På bakgrunn av truslene har patruljene fått bevæpning og økt årvåkenhet, sier Hammervold.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) ble kjent med truslene tidligere lørdag og jobber med saken.

– Vi forsøker å finne ut hvem som står bak, sier seniorrådgiver Martin Bernsen i PST til VG.

Lagt ut på Discord

Ifølge TV 2 ble truslene framsatt på Discord, en chatplattform som ofte blir brukt i forbindelse med videospill.

I teksten fremsettes det som oppfattes som en trussel mot muslimske trossamfunn. Brukernavnet spiller på at forfatteren ønsker å begå voldshandlinger mot muslimer.

Som et foreløpig tiltak har Oslo-politiet bevæpnet seg og iverksatt de tiltak de mener er nødvendig.

– Det vil være en løpende vurdering om behovet for eventuelle øvrige tiltak. Politiet har økt årvåkenhet og følger med, skriver Lie.

Innfører også nasjonal bevæpning

Etter at bevæpning av Oslo-politiet ble kjent lørdag, ble det opplyst at Politidirektoratet også innfører nasjonal bevæpning.

– Bakgrunnen er trusler fremsatt mot muslimske trossamfunn, og at det i neste uke er den muslimske høytiden Eid al-fitr. Politiet er i dialog med PST om truslene, skriver fungerende beredskapsdirektør Jørn Schjelderup i Politidirektoratet i en pressemelding.

Det var allerede besluttet nasjonal bevæpning under Eid-feiringen mellom 9. og 13. april. Nå er tiltaket framskyndet til å gjelde allerede fra lørdag ettermiddag.

Politiet viser til at PST i en trusselvurdering vurderer høytider og merkedager hvor mange mennesker samles, som aktuelle terrormål. Muslimske høytider er nevnt som eksempel på slike merkedager.

Mer synlig bevæpning

PST skriver i trusselvurderingen at trusselnivået i Norge ikke er endret, poengterer Politidirektoratet.

− Politiets viktigste jobb er å trygge befolkningen. Bevæpning er et forebyggende og trygghetsskapende tiltak som bidrar til å styrke beredskapen gjennom å sikre økt innsatsevne, og hurtig i respons fra politiet over hele landet, sier Schjelderup.

 

Powered by Labrador CMS