Liv har et godt forhold til Universitetet i Oslo. – Dette universitetet er fantastisk og jeg føler meg hjemme her.

Liv (74) tok bachelor på Blindern - men får ikke jobb. Arbeidsgivere mener hun er for gammel

Etter at Liv Ohnstad (74) tok sin andre bachelorgrad ville hun jobbe med flyktninger. Da hun endelig kom til intervju var de mer interessert i helsetilstanden enn kvalifikasjonene hennes. – Jeg synes det er diskriminerende, rett og slett.

Publisert

Liv Ohnstad er 74 år og fullførte en bachelorgrad i Nordiske studier på Universitetet i Oslo for et par år siden.

Hun har mange års erfaring som lærer og har tatt flere studier og kurs innen språk. Da krigen i Ukraina startet hadde hun lyst til å jobbe som norsklærer for flyktninger, og kom over en stillingsutlysning for akkurat dette.

Alle aldre var oppfordret til å søke

— Nå blir det jobb, tenkte jeg. Det sto også i stillingsutlysningen at alle aldre var oppfordret til å søke, noe som var nytt for meg, forteller Liv til VårtOslo.

Det var ikke lett å komme på intervju for Liv.

— Det var litt forvirring, de skulle ikke ansette så mange språklærere likevel fordi det var uvisst hvor mange flyktninger som kom, sier Liv.

Hun måtte påpeke utlysningens beskrivelse om at alle aldre var oppfordret om å søke, og spurte om dette var noe som faktisk gjaldt.

Dette gjorde at Liv fikk komme inn på en samtale til slutt. Samtalen gikk likevel ikke helt som forventet.

Spurte Liv om helsetilstanden hennes

Liv ble overrasket og sjokkert da arbeidsgiver spurte om hennes helsetilstand.

Alltid noe nytt å lære: Her er Liv på digitalkurs for seniorer på St. Hanshaugen seniorsenter.

— De hadde veldig lite interesse for hva jeg kunne eller hadde av erfaringer. De ville bare vite om jeg var frisk eller ikke, forteller hun.

Dette gjorde inntrykk på Liv. Hun er en aktiv og frisk kvinne som sykler, driver yoga og stadig er på kurs og seminarer for å lære noe nytt.

— Jeg synes det er diskriminerende, rett og slett. Det var mye fokus på helsetilstanden min, og at mine relevante erfaringer var såpass gamle at de ikke lenger gjaldt.

— Å være eksamensvakt er kjedelig

Liv har en cand.mag.-grad (som tilsvarer bachelorgrad i dag) i musikk, dans og drama fra før av. Hun synes det bare er tull når folk forteller henne at hun slappe mer av og ta det med ro.

— Å sitte eksamensvakt er kjedelig, men det er en av de få tingene pensjonister kan drive med, sier hun.

Den blå skriveplaten kjøpte Liv mens hun studerte på 70-tallet, og den er fortsatt hyppig i bruk.

Hun er klar over at noen jobber kan bli for tøffe for pensjonister, og mener flere jobbmuligheter bør være tilrettelagt pensjonister.

— De sier jo at det er for mange pensjonister nå, men staten vil tross alt ha flere skattebetalere. Hvis flere pensjonister kunne fått mulighet til å arbeide hadde det vært til stor fordel for staten, mener Liv.

— Kan ikke noen jobber bli mer tilrettelagt pensjonister, spør hun.

Liv mener det er for mye forventninger, spesielt til eldre, om å gjøre ting gratis. Dette sier hun er en uting.

— I Norge er det en høy dugnadsinnstilling, og det er jo ting man må forvente å ikke tjene penger på, men en skal ikke gjøre alt i livet gratis. Hvis man skal jobbe gratis hele tiden går man jo lei av å jobbe!

Powered by Labrador CMS