Marian Abdi Hussein blir gratulert av SVs nye leder Kirsti Bergstø under SVs landsmøte.

Marian Hussein fra Stovner blir SVs nye nestleder. — Det er overveldende

Kirsti Bergstø er valgt som SVs nye partileder, og Marian Hussein fra Oslo blir partiets nye nestleder. — Nå skal jeg forvalte grasrotas tillit som nestleder og fortsette å bygge partiet og bevegelsen vår videre, sier Hussein.

Publisert

Etter SVs landsmøte lørdag, er Kirsti Bergstø valgt som SVs nye partileder, mens Marian Hussein fra Gamle Oslo tar steget opp og blir ny nestleder.

— Jeg er deres hvis dere vil ha meg, sa Hussein under landsmøtet.

Og det ville hele 114 av landsmøtedelegatene. I kampvoteringen mot den garvede miljøaktivisten Lars Haltbrekken gikk hun av med seieren. Han måtte nøye seg med 101 stemmer, selv om han hadde flertallet i valgkomiteen i ryggen.

— Dette er overveldende. Jeg stilte til valg fordi grasrota i SV spurte meg. Og fordi jeg respekterer deres stemme og deres styrke som har pushet meg fram, sier Hussein.

— Vi skal ta kampen for miljø og rettferdighet

Hussein ble innvalgt som stortingsrepresentant fra Oslo fra 2021, og var medlem av bydelsutvalget i bydel Gamle Oslo 2015–2019. Hussein kom til Norge som tiåring, og er den første med afrikansk bakgrunn som ble innvalgt på Stortinget.

Hun sitter i helse- og omsorgskomiteen og er SVs helsepolitiske talsperson. Hun har jobbet som vernepleier, i Nav og barnevernstjenesten.

— Vi har mye å gjøre. Vi skal ta kampen for miljø og rettferdighet. Nå skal jeg forvalte grasrotas tillit som nestleder og fortsette å bygge partiet og bevegelsen vår videre, sier hun i en kommentar sendt til NTB.

Kirsti Bergstø er valgt til ny partileder i SV på landsmøtet.

Like før ble Bergstø som ventet klappet inn som Audun Lysbakkens etterfølger. Det skjedde til stor jubel og en applaus som varte i flere minutter.

Slutt etter elleve år

Lysbakken varslet i november at han gir seg som partileder etter elleve år. Til sammen har han sittet 18 år i toppen av partiet.

— Alt har sin tid, og nå er det riktig for meg å ta et steg tilbake og for partiet å velge en ny leder, uttalte Lysbakken da.

Han går av mens partiet ligger forholdsvis høyt på meningsmålingene med månedssnitt på mellom 8 og 9 prosent siden i fjor vår. Det er likevel enkelte som spør seg hvorfor ikke partiet klarer å hente inn flere av de misfornøyde velgerne som forsvinner fra Arbeiderpartiet.

Landsmøtet valgte også flere sentralstyremedlemmer. Klimaforskeren Kerim Hestnes Nisanciouglu fra Vestland ble valgt inn i en kampvotering mot Eira Vilde Martinsen Garrido fra samme fylke.

Powered by Labrador CMS