William Nygaard (t.h.) ble skutt tre ganger utenfor sitt eget hjem i Dagaliveien høsten 1993. Bildet til venstre viser politiet på stedet da området rundt William Nygaards bolig var sperret av etter attentatforsøket.

William Nygaard ble skutt utenfor sitt eget hjem i Holmenkollen – nå henlegges saken

Statsadvokaten i Oslo henlegger den 31 år gamle saken der forelegger William Nygaard ble skutt tre ganger utenfor sitt eget hjem.

Publisert

Den 11. oktober 1993 ble daværende forlagssjef i Aschehoug, William Nygaard, livstruende skadd etter å ha blitt skutt tre ganger på gårdsplassen utenfor hjemmet sitt i Dagaliveien i Holmenkollen.

Attentatet ble tidlig koblet til at Nygaard var ansvarlig for utgivelsen av boka «Sataniske vers» av Salman Rushdie på norsk. 

Det ble av Irans åndelige leder ayatolla Khomeini avsagt dødsdom over forfatteren og alle personer som medvirket til utgivelse av boka.

Henlagt på bevisets stilling

Kort tid før saken ble foreldet i 2018, siktet Kripos to personer, en libanesisk statsborger og en forhenværende diplomat ved den iranske ambassaden i Oslo, for medvirkning til overlagt drapsforsøk og angrep på sentrale samfunnsverdier.

På bevisets stilling er forholdet nå henlagt, opplyser statsadvokat Lars Erik Alfheim til NRK og understreker at beviskravet i straffesaker er strengt. 

Nygaard rystet

– Det er synd vi ikke greier å oppklare denne saken, som har en del å si for ytringsfriheten og våre demokratiske prinsipper, vedkjenner statsadvokaten.

– Dette er en sak som angår oss alle, ikke min person spesielt, og dette er en stor skuffelse. Jeg er ganske rystet, faktisk, sier William Nygaard til kanalen selv.Powered by Labrador CMS