Bergenseren Andy (57) på Kampen vil ikke ha ansiktet med på bildet, men synes det er viktig at VårtOslo viser jobben Karina Holten Torpp og de andre i Sykepleie på Hjul gjør.
Bergenseren Andy (57) på Kampen vil ikke ha ansiktet med på bildet, men synes det er viktig at VårtOslo viser jobben Karina Holten Torpp og de andre i Sykepleie på Hjul gjør.

Karina stiller opp for de aller svakeste. Men nå er bilen utslitt og Sykepleie på hjul ber om din hjelp

— Jeg har ikke ord. De er fantastiske, sier Andy (57) på Kampen. Sykepleie på hjul med Karina og Christina er innom og steller sårene hans. Men det er et problem - snart er VW-bussen Klara utslitt og Sykepleie på hjul mangler penger til ny bil.

Publisert

Den litt slitne VW-bussen Klara og Sykepleie på hjul står feilparkert så det synger i Brinken på Kampen.

Vi venter på at Andy (57) skal komme ut og få stelt noen stygge sår på høyre legg.

— Kommunens p-vakter er snille med oss. Det samme er politiet, sier sykepleieren Karina Holten Torpp.

Deler ut nalokson mot overdoser

— Politiet og p-vaktene skjønner at vi har en viktig jobb å gjøre. Og de vet vi flytter oss umiddelbart når jobben er gjort, sier hun.

Karina er på vakt for Sykepleie på hjul, som er et ekstremt lavterkseltilbud for særlig rusavhengige med skader som for eksempel Andy har.

I tillegg deler de ut rent brukerutstyr og motgiften nalokson, som brukes for å hindre overdosedødsfall.

— Oi! Er det dere, ropes det på klingende bergensk hundre meter opp i Brinken.

Karina Holten Torpp (til v.) og Christina Østergaard på plass utenfor Evangeliesenteret.
Karina Holten Torpp (til v.) og Christina Østergaard på plass utenfor Evangeliesenteret.

Andy har kommet ut fra leiligheten men sliter med å gå på det venstre beinet. Han hinker seg likevel bort til feilparkerte Klara og Karina.

57-åringen har godkjent at VårtOslo er med og tar bilde av at han får sårpleie. Men vil ikke at vi viser ansiktet hans.

Renser sår og legger rene bandasjer

— En bergenser på tjukkeste Kampen? Du er vel sikkert Brann-tilhenger og du, spør VårtOslo.

— Det kan du ta deg faen på, ler Andy mens han klatrer inn i bilen.

I bilen venter Karina med rene, sterile bandasjer, kompresser, desinfiseringsvæske og medisinsk honningvoks til å legge på de verste sårene.

For en legperson ser sårene fæle ut. Det pipler blod og hele leggen er misfarget og hoven.

— Men det er mye bedre nå enn det var for noen uker siden, sier Karina mens Andy nikker bekreftende.

— Jeg har ikke ord for hva Sykepleie på hjul betyr for meg, sier Andy mens sårene stelles.

— De er rett og slett fantastiske, sier han med et trykk på første stavelse i fantastisk som bare bergensere får til.

— Bilen er poliklinikken og kontoret vårt

Det tar rundt 20 minutter å stelle såret og få lagt på rene bandasjer og kompresser. Andy takker Karina og Christina før han snur seg til VårtOslos utsendte med en streng mine.

— Du, VårtOslo, bare vent til Brann rykker opp igjen. Da skal dere oslofolk klås, sier erkebergenseren som bor noen steinkast unna tjukkeste Vålerenga-land.

Med hele Oslo som arbeidsplass kan Karina de fleste snarveier bedre enn selv en garvet drosjesjåfør.
Med hele Oslo som arbeidsplass kan Karina de fleste snarveier bedre enn selv en garvet drosjesjåfør.

Karina og Christina setter seg inn i bilen og svinger ned mot sentrum. Høyre sidespeil er teipet fast og kommer neppe gjennom neste EU-kontroll.

Men VW-bussen Klara må rulle. Hver dag. Hele året.

— Dette er jo poliklinikken vår og kontoret vårt, sier Christina Østergaard fra baksetet mens vi ruller nedover Jens Bjelkes gate på vei mot sentrum.

— Men nå er vi nødt til å få en ny bil. Og da må vi selvsagt ha en elbil, legger hun til.

VårtOslos utsendte er over gjenomsnittlig interessert i biler. Og det er lett å se allerede ved første øyekast at VW-bussen Klara har sett bedre dager.

Samler inn penger på Spleis.no

Kilometerstanden på drøyt 157.000 kilometer er egentlig ikke avskrekkende. Men bilen kjøres med start, stopp, start stopp og så videre i både sentrum og Oslos ytre bydeler.

Dag ut og dag inn. Kveld ut og kveld inn. Hele året. Det blir slitasje av slik kjøring.

Akeksander henter nalokson, motgift ved heroinoverdoser, når Karina og Sykepleie på hjul kommer hjem til ham ved Arveset gård på Alfaset.
Akeksander henter nalokson, motgift ved heroinoverdoser, når Karina og Sykepleie på hjul kommer hjem til ham ved Arveset gård på Alfaset.

— Vi får jo driftsstøtte både fra stat og kommune. Men penger til investering i en ny, miljøvennlig elektrisk varebil må vi nok selv skaffe, forteller Christina Østergaard.

Derfor har Sykepleie på hjul, som drives av Fransiskushjelpen, opprettet en innsamling på Spleis.no for å skaffe penger til en elektrisk bil som kan innredes som en rullende poliklinikk.

Prøver å samle inn 750.000 til ny bil

Målet er å få inn 750.000 kroner og dermed erstatte VW-bussen Klara. Og iløpet av dagen VårtOslo er med Karina og Cristina rundt i byen, så skjønner vi behovet.

— Vi tenkte du skulle få være med opp til Arveset gård. Der er det boliger for vanskeligstilte rusbrukere, sier Karina mens hun svinger slitne Klara ut på veien igjen.

Ved den ombygde gården på Alfaset er det stille på tunet. Her er det bygget et 15 små leiligheter for vanskeligstilte med rusavhengighet.

— Her deler vi ut rent brukerutstyr og vi har som oftest sårstell, sier Christina mens hun viser hyllene med kanyler, pumper, steriliseringsutstyr og folie folk kan bruke til å røyke heroin.

Etter noen minutter kommer en kar på sykkel i full fart bort til bilen som står på tunet. Han hopper av sykkelen og hilser hjertelig på Karina og Christina.

Bytter inn pucker og får rent utstyr

— Jeg har fem pucker, sier Aleksander og strekker ut hånden med det som ser ut som litt flatklemte hockeypucker.

— Hva er pucker, spør VårtOslo.

— Jo, det skal jeg si deg, sier Aleksander og forklarer.

Aleksander leverer inn brukte sprøytespisser og får rent brukerustyr når Karina og Sykepleie på hjul drar innom Arveset gård på Alfaset.
Aleksander leverer inn brukte sprøytespisser og får rent brukerustyr når Karina og Sykepleie på hjul drar innom Arveset gård på Alfaset.

I hver av de flatklemte hockeypuckene legges kanylene, altså sprøytespissene, når de er brukt. Slik samles farlige sprøytespisser inn og kan veksles inn i rene sprøyter hos Sykepleie på Hjul.

— Har du fått med deg at denne bilen er utslitt? Og at de trenger ny bil, spør VårtOslo.

— Hør her a`. Alle ser jo at det trengs en ny bil! Man trenger ikke ta på briller for å få med seg det, sier Aleksander.

— Aldri snakk om at noe er vanskelig

— Og dere i VårtOslo er jo nettavis, så dere kan jo spre dette til så mange som mulig, sier han og gir VårtOslo en forelesning i bruk av sosiale medier til å spre budskapet.

— Jeg er nemlig høyskoleutdannet innen IT, sier han.

— Men jeg har liksom aldri fått jobba ordentlig med det. Det er litt andre ting som stjeler tiden. Men jeg er jo ikke helt blåst, smiler Aleksander lurt.

— Hva synes du om Sykepleie på Hjul?

— Asså, de kommer helt opp hit og stiller opp for oss. Det er aldri snakk om at noe er vanskelig eller problematisk. Og de gjør jo en viktig jobb, sier han.

— Men uten bil kan de jo ikke farte rundt og hjelpe folk over hele byen. Så alle må jo støtte den spleisen, sier Aleksander.

Powered by Labrador CMS