Helsemyndighetene anslår at rundt 95 prosent av alle norske barn er vaksinert. Men Ap ønsker et forsøk med obligatorisk vaksinering i Oslo. Illustrasjonsbilde: Hjartat Apotek/Flickr

Ap vil ha obligatorisk vaksinering av barn i Oslo

� Vår førstefødte ble seks uker gammel. Måtte Gud forby at andre opplever det samme fordi barnet ikke er vaksinert, sier Nasir Ahmed (Ap).

Publisert

— Tro meg, jeg vet hvor forferdelig det er å miste ett barn. Det var riktignok en medfødt hjertefeil som gjorde at vårt første barn ikke fikk leve mer enn seks uker. Men jeg har et personlig engasjement i alt som kan redde barns liv. Derfor engasjerer jeg meg så sterkt i vaksinasjonsdebatten, sier Arbeiderpartiets bystyrerepresentant Nasir Ahmed til VårtOslo.

Han har nå levert bystyret et forslag om forsøk med obligatorisk vaksinering av barn i Oslo. Trolig blir forslaget behandlet i løpet av høsten i år.

— Ingen kaller obligatorisk skole for tvang

Nasir Ahmed og Ap vil at Oslo skal få godkjenning fra nasjonale helsemyndigheter til prøveprosjektet. Men det krever først at et flertall i bystyret støtter forslaget.

— Men hva er forskjellen mellom tvangsvaksinering og obligatorisk vaksinering?

� Jeg er vant til reaksjonene som kommer i sosiale medier, sier Nasir Ahmed (Ap). Foto: Oslo kommune/Sturlason

—Tvang er et ladet ord. Men jeg pleier å si at vi har obligatorisk skolegang i Norge. Ingen kaller det tvang. Dessuten er en del av forslaget vårt faktisk også å kartlegge hvem, og hvorfor noen lar være å vaksinere barna sine.

— Jeg ønsker en saklig debatt rundt vaksinering. Jeg vil ha frem fakta. Mine foreldre kommer fra Pakistan, og ingen av dem var noensinne i tvil om at jeg som barn måtte vaksineres mot for eksempel polio. Foreldrene mine har sett med egne øyne hvordan vaksinasjon redder liv. Arbeiderpartiet ønsker med dette forslaget å øke bevissthet og kunnskap rundt barnevaksinasjon, i samarbeid med helsefaglige instanser, både nasjonalt og kommunalt, sier Nasir Ahmed.

Beskyldes av motstandere for å ønske sharia-lover

Hver gang vaksinasjon kommer opp som tema, tar sosiale medier fyr. Vaksinemotstanderne beskylder både politisk myndigheter og helsevesenet for å løpe storkapitalens ærend. Beskyldningene om at vaksiner kun er big business er vanlig. Likeså at obligatorisk vaksinering er å likestille med totalitære regimers tvang overfor befolkningen.

— Jeg har engasjert meg for vaksinering i årevis nå. Og kjenner godt til hvilke reaksjoner som kommer i sosiale medier. Nylig ble mitt forslag sammenlignet med at jeg var for innføring av sharia-lover, forteller Ahmed.

— Obligatorisk vaksinasjon koblet med sharia?! Kom den påstanden fordi du er muslim?

— Ja, jeg antar det. Men det er jo helt absurd. Hva er sammenhengen mellom sharia og vaksinasjon? Den har jeg problemer med å se. Forøvrig foreslår jeg dette for å redde liv. Husk at Norge har endret seg. Vi reiser mer, og vi tar i mot flyktninger fra land uten vaksinasjonsprogrammer. Verden er tettere knyttet sammen enn før. Jeg kan ikke ta angrepene personlig, sier Ahmed.

Vil vite hvorfor barn ikke vaksineres

Meslinger er blitt en sjelden sykdom i Norge etter at barnevaksinasjonsprogrammet ble innført, først med meslingvaksinen i 1969, så med MMR-vaksinen i 1983. Men fra tid til annen dukker det likevel opp barn som er smittet av meslinger. Senest i februar i år ble et søskenpar fra Oslo og en voksen person i Buskerud smittet og innlagt på sykehus. Ingen av barna var vaksinert. Heldigvis overlevde alle tre. Men de utgjorde en alvorlig smittefare for andre, særlig for barn under 15 måneder som enda ikke var blitt vaksinert.

� Jeg ble beskyldt for å ville innføre sharia-lover fordi jeg ønsker et forsøk med vaksinering av barn, sier Nasir Ahmed. Foto: Folkehelseinstituttet

— Vi har tillit til de rådene som gis fra folkehelseinstituttet. Men samtidig skal Ap være ydmyke i debatten om obligatorisk vaksinering. Dette forslaget handler om mer enn bare obligatorisk vaksinering. Vi vil også kartlegge hvorfor enkelte foreldre ikke vil vaksinere barna sine.

— Eksperter sier at frivillighet senker terskelen for at foreldre unnlater å vaksinere ungene. Ved å gjøre det obligatorisk kan vil letter finne ut hvorfor. Men vi har ingen tvangsmidler, sier Ahmed.

Nær 95 prosent er vaksinert

I vaksinasjonsprogrammet i Norge gis vaksine mot meslinger, kusma og røde hunder (MMR) første gang når barnet er 15 måneder, deretter ved 11-12 års alder. Norske helsemyndigheter anslår at omlag 95 prosent av alle norske barn er vaksinert. Derfor er det også en del helsepersonell som er skeptisk til å tvinge en liten prosentandel til vaksinering.

— Ja, vi har blant de høyeste tallene i verden. Og de fleste foreldre kan mye om hvorfor barna skal vaksineres. Likevel er det et for høyt tall som ikke vaksinerer ungene sine. Det vil vi gjerne vite mer om. Vi vil jo alle våre barns beste, sier Nasir Ahmed.

 

Powered by Labrador CMS