— Gjennom ditt forfatterskap har du lært oss at det alminnelige også kan være unikt, sa ordfører Marianne Borgen (SV) til forfatter Lars Saabye Christensen. Foto: Oslo kommne/Sturlason

— Kjære Lars Saabye Christensen, du har skrevet om Oslo med kjærlighet og omtanke i 40 år

Ordfører Marianne Borgen ga i dag forfatteren og frognergutten, Lars Saabye Christensen, Oslo bys høyeste utmerkelse - St. Hallvard-medaljen.

Publisert

— Gratulerer! Det er en glede å hedre deg med byens fremste utmerkelse, sa ordfører Marianne Borgen (SV).

15. mai feirer Oslo St. Hallvards festdag, blant annet med å dele ut medaljen preget med byens skytshelgen.

Navnet på utmerkelsen er hentet fra byens skytshelgen, St. Hallvard (ca. 1020 – 1048). Medaljen har ikke blitt utdelt hvert år, og det har variert fra år til år om en eller flere personer har mottatt den.

St. Hallvard preger Oslos byvåpen, og motivet har vært brukt i ulike varianter siden middelalderen.

— Du har vist oss byens mange ansikter, og du har vist menneskenes ulike fasetter. Du har gjort steder og gater til allemanseie. Selv når vi aldri har vært der, sa ordfører Marianne Borgen (SV) i talen til Lars Saabye Christensen da han mottok St. Hallvard-medaljen i rådhuset.

— Du er en av våre aller største Osloforfattere

64 år gamle Lars Saabye Christensen er en av Norges mest folkekjære forfattere. Han er oppvokst på Frogner, og få diktere har skildret så mange av Oslo gater, parker og bygårder som Saabye Christensen. Hans forfatterskap omfatter romaner, skuespill, dikt, filmmanus og rocketekster. I tillegg turnerer forfatteren også med sitt eget band, Buicken.

Forfatter Lars Saabye Christensen med Oslo bys høyeste utmerkelse festet på brystet- St. Hallvard-medlajen. Foto: Oslo kommune/Sturlason

— Du har blitt en av våre aller største Osloforfattere, som gjennom en lang karriere har bekrevet livet, ikke minst oppvekstårene, i Oslo. Og du har beskrevet byen, slik den er og slik den var, sa Borgen.

Skrev dikt til nytt hovedbibliotek i Bjørvika

— I dag hedres du med byens fremste pris. Og på diplomet du får med St. Hallvards medalje,står det: "Hvert ord er en ytring - hver bok er en frihet", sa ordføreren.

Lars Saabye Christensen skrev også prologen til grunnstensnedleggelsen ved det nye hovedbiblioteket som skal åpnes rett overfor operaen i Bjørvika.

— "Plant den første steinen i jorda og se det gro et hus. Men tro ikke at det gror av seg selv", siterte ordføreren fra prologen.

— Vi er svært takknemlig for at takket ja til å skrive den prologen, sa Borgen.

Powered by Labrador CMS