Venstre-leder Trine Skei Grande ble møtt av listebærere fra eget parti da hun skulle stemme ved Gamlebyen skole i 2013. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

Rødt Grünerløkka vil ha slutt på listeutdeling utenfor stemmelokalet. Men Høyre nekter å være med

� Høyre i Oslo har en lang tradisjon for å stå med lister utenfor valglokalet, og denne tradisjonen ønsker vi å fortsette med, sier leder av Grünerløkka Høyre, Mari Berdal Djupvik.

Publisert

For to år siden forsøkte Arbeiderpartiet i Oslo å få med seg de andre partiene til å stanse såkalt listebæring ved stemmelokalene. Men slik gikk det ikke. Når alle ikke er med, og ett parti bryter ut, blir de andre partiene "tvunget" til å stille med folk.

Likevel tok Rødt på Grünerløkka i juni initiativ til å få en enighet mellom alle partier i bydelen. En enighet om å ikke ha såkalt listebæring utenfor stemmelokalene på valgdagen. Men igjen sier Høyre nei til å være med.

— Påtrengende uting

— Vi opplever gode tilbakemeldinger fra velgerne, og vi syns dessuten det er hyggelig og ærbødig å stille opp på valgdagen, sier leder Mari Berdal Djupvik i Grünerløkka Høyre.

Krigen er over og det er endelig fritt valg i 1945. Her er listebærere fra Høyre, Arbeiderpartiet og Venstre utenfor valglokalet. Foto: NTB / Scanpix

Dermed blir i hvert fall ett parti å se utenfor stemmelokalene på Grünerløkka. Det synes Rødts lokallagsleder Linnéa Lewella Schmedling, er synd.

— Vi synes listebæring er en uting som kun er påtrengende ovenfor velgerne. Folk bør få fred utenfor valglokalene sånn at de kan ta et demokratisk valg på egenhånd. Det finnes nok noen som synes tradisjonen er fin, men mange synes kun det er til bry. Vi mener folk fortjener å slippe valgkamp utenfor stemmelokalene, sier Schmedling.

Kontroversielt flere steder

— Hva gjør Rødt nå? Vil dere da likevel ha listebærere utenfor stemmelokalene?

Mari Berdal Djupvik (H). Foto: Oslo Høyre

— Vi har blitt enige innad i Rødt Grünerløkka om å droppe det uansett. Rødt Oslo oppfordrer også til å droppe listebæring i alle bydeler, uavhengig av hva de andre partiene gjør. Dette får full støtte hos oss i Rødt GrünerløkkaHøyre og andre som eventuelt slenger seg på får gjøre som de vil. Men vi tror folk overbevises av god politikk. Å få en valgseddel prakket på seg i kø til stemmelokalet er bare masete, og vi tror det har negativ effekt, sier Linnéa Lewella Schmedling.

Striden rundt listebæring er ikke enestående for Grünerløkka. Mange andre steder rundt om i landet er listebæring et stridstema partiene mellom. Noe av årsaken kan være at det krever mobilisering av folk. Og enkelte mindre partier har selvfølgelig færre folk å ta av en de store som Høyre og Arbeiderpartiet.

— Vi har forståelse for at de mindre partiene ikke ønsker å mobilisere, men vi tenker det bør være opp til hvert enkelt parti hvordan man ønsker å engasjere frivillige i valgkampen. I Høyre har vi denne tradisjonen, og denne ønsker vi å fortsette med, også i år, sier Mari Berdal Djupvik.

Powered by Labrador CMS