Opprinnelig var nye Vega scene planlagt som et grått betongbygg. Men elevene fra naboen, Elvebakken videregående skole, ville det annerledes. Illustrasjon: Asplan Viak

Vega scene åpner i dag. Oslo får tre nye kinosaler, ett teater og en debattsalong

Allerede på åpningsdagen lørdag kan folk se 10 nye filmer i Oslos nye kulturstorstue Vega scene. � Vi skal gi publikum i Oslo et bredere film- og teatertilbud, forteller folkene bak Vega scene.

Publisert

Nå står ett vinrødt kulturbygg ferdig etter mange års arbeid. Men Oslos befolkning kan takke elevene hos naboen, Elvebakken videregående skole, for at ikke atter ett av hovedstadens nybygg fikk en fasade i grå betong.

— Da vi fikk se planene for bygget, synes vi det var trist at vi skulle få en grå og kjedelig koloss som nærmeste nabo. Det var gøy at vi til slutt fikk gjennomslag for ønsket vårt om en endring i fargen på byggets fasade, sa elev, Magnus Winther, til VårtOslo for snart ett år siden.

Fikk drahjelp fra kulturministeren

De driftige elevene ved den videregående skolen i Oslo sentrum fikk det som de ville. Nå har byens nye storstue for litt smalere film og teater reist seg like ved Akerselvas bredder. Ikke grått og kjedelig, men vinrødt og innbydende.

I åpningshelgen er det full kinodrift på Vega scene, med hele ti filmer fra klokka 12.30 lørdag og utover kvelden. Og fem ulike teaterstykker er allerede planlagt satt opp i det nye kulturbygget i tiden fremover.

Men reisen frem til helgas åpning har vært lang og kronglete. Senest i vår spøkte det for ferdigstillelse av Vega scene. Det manglet penger. Men i regjeringens forslag til revidert statsbudsjett i vår kom kulturminister Trine Skei Grande (V) med en ekstrabevilging. Det sikret denne helgas panlagte åpning.

Elvebakken-elevene Inga Marie G Evang, Magnus Winther og Jesper Nordang Halvorsen (t.h) er fornøyde med å ha vært med på å endre fasadefargen på nye Vega Scene. Men de ville gjerne bevart grafittien fra gamle Hausmania også. Foto: Christian Boger

Oslos byråd har også vært med på finansieringen av Vega, og denne helga er det nøyaktig ett år siden kulturbyråd Rina Mariann Hansen (Ap) foresto grunnstensnedleggelsen for bygget som nå åpnes med tre kinosaler, en teaterscene og en debattsalong. I tillegg vil det bli kafédrift i kulturbygget.

Kinoens død overdrevet

I flere tiår har kinoens død blitt annonsert. Video var trusselen på 1980-tallet. Så kom en skog av tv-kanaler inn i nordmenns stuer, og de siste årene har streaming av filmer via nettet gitt folk adgang til mye film. Men kinoens død er overdrevet, var budskapet som ble formidlet da Vega scene skulle bygges.

Kulturminister Trine Skei Grande (V) sammen med Oslos tidligere kulturbyråd Hallstein Bjercke (V). Sistnevnte jobbet for etablering av Vega scene da Venstre satt i det borgerlige byrådet som styrte Oslo frem til 2015. Foto: Morten Lauveng Jørgensen

— Først var det videokassettene. Så var det digitale medier og streaming som veldig mange mente skulle bli kinoens endelikt. Det er godt å stå her i dag ved Vega scene og se at kinoen fortsatt lever, og at folk her i byen nå får et nytt og spennende kinotilbud, sa filmregissør Joachim Trier da grunnstenen ble lagt ned i Hausmannsgate for nøyaktig ett år siden.

— Dette er et veldig spennende prosjekt som Venstre var med på å starte opp da vi satt i det borgerlige byrådet i Oslo. Derfor er et viktig for meg å sikre at prosjektet blir fullført som planlagt, sa kulturminister Trine Skei Grande (V) til VårtOslo i vår.

Ville bevare grafitti fra Hausmania

— Det som skjer rundt Vega Scene er et kulturelt nybrottsarbeid. Her skal det utvikles et lavterskel kulturtilbud som vil stå i kontrast til mye av det en ser av kommersiell kultur i dag, mente kulturministeren.

Grafittien på okkuperte Hausmania er tapt for alltid. Men elevene ved Elvebakken videregående skole ville ha grafitti i nye Vega scene. Foto: Anne-Sophie Ofrim/Wikimedia

Men bak historien om Vega scene ligger historien om Hausmania. Historien om kulturaktivister med bakgrunn fra alternative kulturprosjekter andre steder i byen, som i 1999 okkuperte det statseide bygget som sto ved tomta der Vega scene i dag åpnes.

Spørsmålet er hvor mye av den alternative kulturen fra husokkupantene som fortsatt er til stede i det nye kulturbygget. Elevene ved Elvebakken skole slåss nemlig også for å bevare noe av det alternative fra det okkuperte bygget som ble revet.

Elevene deltok i et interiørprosjekt og håpet å kunne bringe elementer fra det gamle veggmaleriet på endeveggen til kulturhuset Hausmania inn i Vega scene.

— Det er trist at graffitimaleriet på Hausmania forsvinner med utbyggingen. Nå håper vi at interiørprosjektet kan hente sin inspirasjon fra dette, sa elevene ved Elvebakken til VårtOslo.

Powered by Labrador CMS