� Skipsskrogene brytes ned og det er bare et spørsmål om tid før det går galt, sier direktør Håkon Glørstad for Kulturhistorisk museum. Avbildet er Osebergskipet på Bygdøy. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Norge kan havne på internasjonal verstingliste fordi vikingskipene på Bygdøy mangler penger til vern

Regjeringen bevilget heller ikke i revidert budsjett ekstra penger til helt nødvendig vern av vikingskipene på Bygdøy. Nå risikerer Norge å havne på internasjonal liste over kulturminner som står i fare.

Flere kulturvernorganisasjoner krever umiddelbar sikring av de norske vikingskipene. Denne uken arrangerer de demonstrasjon utenfor Vikingskipshuset i Oslo.

— Hvis det ikke skjer noe med bevilgningene i endelig behandling av revidert nasjonalbudsjett nå i juni, vil vi nominere skipene til den europeiske «rødlista» for kulturminner «7 most endangered» , sier informasjonsrådgiver Tuva Løkse i Forbundet Kysten til NTB.

Listen oppdateres annethvert år og nå kan altså en av landets største turistattraksjoner, vikingskipene på Bygdøy, havne der.

Demonstrerer på Bygdøy torsdag

Torsdag arrangerer Forbundet Kysten en markering på Bygdøy klokken 17.30, sammen med Europa Nostra Norge.

— Under markeringen vil det bli holdt appeller, og forsamlingen som møter opp vil støtte opp bygget utenfra, som symbol på hva som trengs, sier Løkse.

Markeringen støttes av blant andre Norsk kulturarv, Stiftelsen Oseberg vikingarv og Norges kulturvernforbund.

Turister ser på Osebergskipet. Det har vekket internasjonal oppsikt at norske myndigheter ikke setter av penger til vern av vikingskipene på Bygdøy. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Før KrF gikk inn i regjering foreslo partiet i sitt alternativ til statsbudsjett å sikre 20 millioner kroner ekstra til nødevndig vern av vikingskipene på Bygdøy. Men i regjeringsforhandlingene forsvant pengene. Med KrF i regjering med Venstre, Høyre og Frp ble det heller ikke satt av en eneste krone da den borgerlige regjeringen la frem revidert nasjonalbudsjett sist måned.

— Tidsspørsmål før skipene ødelegges

Det vekker internasjonal oppsikt at norske myndigheter gjennom flere år har unnlatt å følge råd fra både norske og utenlandske forskere og eksperter om å sikre kulturskatten på Bygdøy.

— Jeg er overrasket over at det politiske flertallet ikke ser hvor viktig det er å ta vare på vikingskipene. Spesielt med tanke på den klare dokumentasjonen vi har på hvor skjør tilstanden til skipene er, sa rektor Svein Stølen ved Universitetet i Oslo i fjor.

Tilstanden til både skip og gjenstander i Vikingskipshuset på Bygdøy blir stadig verre. På Gokstadskipet har det blant annet blitt avdekket flere sprekker i treverket, og skipet må støttes opp for å unngå kollaps, skrev Aftenposten forrige måned.

Da regjeringen la fram revidert nasjonalbudsjett forrige måned fantes det ikke oppstartsbevilgning til det nye vikingtidsmuseet. Mangelen på støtte skuffet flere, blant andre direktør Håkon Glørstad for Kulturhistorisk museum i Oslo.

— Skipsskrogene brytes ned og det er bare et spørsmål om tid før det går galt, sa han til Forskerforum.

Powered by Labrador CMS