Politiets sjøtjeneste i Oslo; Eva Brekke og kollegene Mats Gjerustad og Trond Erichsen (med ryggen til) har akkurat avsluttet en travel sommer. Nå venter en travel hummersesong. Foto: Christian Boger

Politibåten i Oslo varlser hyppig patruljering. Beslagla teine på hummersesongens første dag

I den ett år gamle vernesonen for hummer og fisk i indre Oslofjord vil politibåten patruljere daglig under hele hummersesongen frem til 1. desember.

Publisert

Bestanden av hummer i indre Oslofjord har de siste årene vært på et historisk lavmål. Men fra i fjor høst ble all hummer som befinner seg innenfor det omlag to kvadratkilometer store fredningsområdet, nord for Nesoddtangen og et stykke sør for Oslos havnebasseng, forbudt å fiske.

— Ulovlig fiske medfører beslag av utstyr som teiner og annen redskap. I tillegg blir det ulovlige fisket anmeldt, opplyser politiet.

Mandag var starten på årets hummersesong i indre Oslofjord. Og allerede den første dagen ble en ulovlig teine beslaglagt av politiet i vernesonen.

Daglig politipatrulje med båt

— Frem til 1. desember vil politibåten i indre Oslofjord være daglig ute og inspisere teiner, skriver politiet på Twitter.

Marinreparatørene, en lokalt forankret, non-profit miljøgruppe, tok i 2014 initiativet til å etablere fredningsområdet utenfor Nesodden.

I fjor høst kunne Dag Reynolds slå fast at denne hummeren vil få kunne vokse seg stor og få mange hummerbarn i vernesonen. Forutsatt at folk ikke driver ulovlig fiske. I bakgrunnen skimtes Nesoddfergen på vei fra Aker brygge. Foto: Anders Høilund

— Både hann- og hunnhummer blir mer produktive når de blir større. Larvene fra stor en hummer er langt flere, mer robuste – og langt flere av disse overlever, sa Lars Dalen i Miljøreparatørene til VårtOslo i fjor da fredningssonen ble innført.

Torsken i fjorden dør ut

Parallelt med fredningen av hummer er nylig en høringsrunde for fredning av fisk i andre deler av indre Oslofjord avsluttet. I sommer kunne VårtOslo fortelle at torsken i fjorden er i ferd med å dø ut. Årlig dør to av tre torsk i Oslofjorden. Fiske står for halvparten av dødeligheten.

Fredningsområdet for hummer nord for Nesoddtangen er omlagt to kvadratkilometer stort. Mandag ble en ulovlig teine beslaglagt av politiet.

Fiskeforbudet som forelås rammer ikke sjøørret. Men forbudet mot alt annet fjordfiske bør gjelde i perioden fra 1. januar til og med 30. april hvert år i gyteområdene, mener fiskeridirektoratet. Og det foreslås totalforbud mot torskefiske i hele fjorden hele året.Direktoratet ønsker særskilt vern av 14 spesielle gytesoner langs kysten. En av disse gytesonene er innerst i Oslofjorden, Gåsøyrenna, mellom Nesodden og Bærumlandet.

 

Powered by Labrador CMS