� Det hjelper lite å redusere husleien med 15 prosent når den først er økt med 300 prosent. Det er urettferdig, og enormt usosialt av det rødgrønne byrådet, sier Eirik Lae Solberg (H). Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen

— Gjengs leie for utviklingshemmede må fjernes. Jeg angrer på at vi stolte på byrådet, sier Eirik Lae Solberg (H)

� Hjerteløs behandling av utviklingshemmede. Byrådet må slutte å herje med mennesker som trenger hjelp, sier Eirik Lae Solberg (H). Han er rystet over at utviklingshemmede i kommunale boliger fortsatt har høy leie.

Publisert

VårtOslo har fortalt historien om Marion Risa som frem til sommeren 2017 hadde månedlig husleie på 3.524 kroner i en kommunal bolig. Så økte Ap/SV/MDG-byådet husleia for utviklingshemmede.

Plutselig var Marion og andre utviklingshemmedes husleie steget 300 prosent. Takket være det rødgrønne byrådets beslutning. Men i februar i år lovet byrådsleder Raymond Johansen (Ap), fra bystyrets talerstol, å rydde opp. Slik gikk det imidlertid ikke.

Borgerlig byråd skjermet utviklingshemmede

— Jeg angrer på var at vi slo oss til ro med Raymond Johansen og byrådets forsikringer og på at Høyre ikke ba om en grundigere gjennomgang av konsekvensene da de lovet bot og bedring i februar, sier Høyres gruppeleder i bystyret, Eirik Lae Solberg.

Da Lae Solberg var finansbyråd i det borgerlige byrådet før valget i 2015, var utviklingshemmede skjermet fra markedsleie, eller såkalt gjengs leie, på kommunale boliger. Dette opphevet de rødgrønne da de tok makten i Oslo.

Utviklingshemmede Marion Risa var kjempeglad da byrådsleder Raymond Johansen 27. februar sa: � Det viser seg at beslutningen ble fattet på et for tynt grunnlag. Hun trodde byrådet kuttet gjengs leie. Foto: Arnsten Linstad

Etter at byrådsleder Raymond Johansen i februar i år lovet å rydde opp, har riktignok Marion Risas husleie blitt noe redusert. Byrådet økte den altså med 300 prosent i 2017, men så har det rødgrønne redusert leia med 15 prosent fra og med mars i år.

Bor alene men må ha foreldrenes hjelp

— Det er helt umulig for Marion å klare den kommunale husleia og andre utgifter, sier moren til Marion, Mette Risa til VårtOslo.

Datteren Marion har passert 50 og flyttet hjemmefra for lengst. Foreldrene hennes er godt over 70 år gamle. Men må likevel betale regningene for datteren på grunn av byrådets husleieøkning.

— Vi kan rett og slett ikke dø. Da har ikke Marion noen til å hjelpe henne, fortalte mor Mette Risa tidligere denne uken.

Det rødgrønne Ap/SV/MDG-byrådet innførte markedsleie for flere gruppe som var skjermet under det borgerlige byrådet før 2015. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad NTB scanpix

Marion Risas foreldre og mange pårørende til utviklingshemmede var jublende glade da de hørte byrådsleder Raymond Johansen si følgende i slutten av februar:

— Det viser seg at beslutningen ble fattet på et for tynt grunnlag. Det gjaldt flere boliger enn vi var kjent med. I ettertid har vi sett at konsekvensene ble langt større og endringene omfattet langt flere enn de som lå til grunn da vi behandlet saken, sa Johansen.

— Hjerteløst av byrådet

Alle til stede i bystyresalen og på galleriet oppfattet det som at byrådet, med byrådslederen i spissen, skulle rydde opp. Men husleia for Marion og andre utviklingshemmede er bare redusert marginalt.

— Dette er en hjerteløs behandling av utviklingshemmede. Nå må Ap/SV/MDG-byrådet slutte å herje med mennesker som trenger kommunens hjelp. De rødgrønne tredoblet husleien for utviklingshemmede etter at de overtok ansvaret for snart fire år siden, sier Høyres Eirik Lae Solberg.

— Det er hjerteskjærende å se på hvordan byrådsleder Raymond Johansen holder utviklingshemmede for narr. Høyre kommer ikke til å sitte stille og se på dette, sier Høyre-politikeren, som også er partiets byrådslederkandidat ved høstens valg.

— Vi kommer ved første anledning til å foreslå at husleien for utviklingshemmede i kommunale boliger bringes tilbake til nivået før husleieøkningen. Det er nok nå, sier Lae Solberg.

— Alltid diskusjon om husleie

Da VårtOslo sjekket fakta i saken, tok vi kontakt med byrådsavdelingen for helse. Det er Aps helsebyråd Tone Tellevik Dahl som er ansvarlig, og som har ansvaret for å følge opp det bystyret trodde var et vedtak om å tilbakeføre husleiene for utviklingshemmede i kommunale boliger til opprinnelig nivå.

� Det vil alltid være en diskusjon om hva som er rett husleienivå i Oslo, sier helsebyråd Tone Tellevik Dahl (Ap). Foto: Arnsten Linstad

Men helsebyråd Tellevik Dahl har en annen forklaring på bystyrevedtaket, og hvordan det er fulgt opp.

— Det vil alltid være en diskusjon om hva som er rett husleienivå i Oslo, og jeg trenger alle synspunkt og erfaringer for at vi finner frem til de beste løsningene. Jeg er enig i at det bystyret vedtok om husleie sist møte ikke løser alle utfordringer på husleienivå, virkninger av uførereformen og svak statlig bostøtte, skriver Tone Tellevik Dahl i en epost til VårtOslo.

— Det har skjedd mange endringer på kort tid som påvirker husleienivået. Derfor jobber vi nå med en større utredning som skal gjennomgå prinsipper for husleiefastsettelse i Oslo, og kommer med en vurdering av treffsikkerheten av de personrettede ordningene. Byrådet vil komme tilbake til bystyret med en godt opplyst sak i løpet av 2019, sier helsebyråden.

— Tomme ord fra byrådet

Uttalelsen fra helsebyråd Tellevik Dahl om at de nå trenger en større utredning, står i skarp kontrast til byrådsleder Raymond Johansens uttalelser fra bystyrets talerstol, mener Høyres Eirik Lae Solberg. Johansen sa blant annet:

— Vi derfor burde gjort det på en annen måte. Det er ikke bra og vi ønsker ikke å klappe oss selv på skulderen. Vi har hørt om innbyggere som ikke har råd til husleia. Fått doblet husleia si. Vegard, som jeg fikk brev fra rett før møtet, har ikke råd til å gå på kino eller spise pizza, eller reise til et sted det der det er varmt, sa byrådslederen fra Arbeiderpartiet.

— Rammer usosialt

Eirik Lae Solberg angrer på at han stolte på byrådet og Raymond Johansen.

— Byrådslederen sa selv at det var urettferdig, og beklaget i bystyret at byrådet hans hadde innført gjengs leie for utviklingshemmede i kommunale boliger. Da trodde alle både de utviklingshemmede som var rammet og bystyret at husleien skulle tilbake på nivået før sjokkøkningen, sier Lae Solberg.

— Men nå viser det seg at det bare var tomme ord. Det hjelper lite å redusere husleien med 15 prosent når den først er økt med 300 prosent. Det er urettferdig, det er enormt usosialt og det fratar de som blir rammet en stor del av inntekten. Dermed mister de også muligheten til å leve et godt liv slik de selv vil, sier Høyres byrådslederkandidat.

Powered by Labrador CMS