Hver tirsdag ettermiddag spiller skoleelever sjakk på Tøyen bibliotek. MDGs medlem av bydelsutvalget i Gamle Oslo, Viktor Gjengaar, spiller sjakk mot ordfører Marianne Borgen (SV). Foto: Privat

Sjakk-feber i bydel Gamle Oslo. Nå foreslår MDG sjakkpark på Klosterenga

� Gamle Oslo er Oslos sjakkbydel numero uno. Både verdensmesteren og juniorverdensmesteren spiller for Vålerenga, sier MDGs bydelspolitiker Viktor Gjengaar.

Publisert

— I tillegg har bydel Gamle Oslo sjakklubben Kampen på Brettet, og Deichman Tøyen samarbeider med Tøyen sportsklubb om et ukentlig sjakktilbud for barn og unge. Gamlebyen skole er med på sjakkforbundets skolesjakkprosjekt, og på Klosterenga Café er det sjakk-kveld hver mandag, sier Viktor Gjengaar (MDG) entusiastisk til VårtOslo.

Nå forslår MDG-politikeren i Gamle Oslos bydelsutvalg å opprette en sjakkpark på Klosterenga. Det har lenge vært sjakkfeber i bydelen. Og den blir ikke mindre når Bjørvika og Oslo kanskje søker om å få arrangere sjakk-VM i 2020.

Sjakk og Bård Breiviks skulpturer

— Sjakk er universelt og spilles av mennesker i alle aldre. Sjakk kan også være en flott parkaktivitet, men per i dag finnes det ingen slike tilrettelagte steder i bydelen. Nye Klosterenga park kan være en høyaktuell lokasjon for et slikt tilbud, sier Gjengaar.

Det er noe med sjakkbrikker som gjør at folk kan stirre på dem med en alvorlig mine i evigheter. Her fra et gatesjakkparti i Urtegata i bydel Gamle Oslo. Foto: Anders Høilund

Fra midten av 1990-tallet har ildsjeler og kunstneren Bård Breivik jobbet med ideen om å få en skulpturpark på Klosterenga, rett bak Oslo fengsel. Men prosessen har trukket ut i tid.

I fjor høst ble sluttføringen av prosjektet sikret gjennom byrådets budsjett. Likevel har det manglet penger til ferdigstillelse av de tre siste steinskulpturene i parken. Men nå er også denne biten på plass.

Inspirert av København

Men nå blir det kanskje ikke bare skulpturer i nye Klosterenga park. Hvis MDG får med seg flertallet av bydelsutvalget i Gamle Oslo, blir det også sjakk i den nye parken.

Slik ser arkitektene for seg at skulpturparken på Klosterenga vil se ut når den er ferdig. Illustrasjon: Dronninga Landskap

— Vi kan for eksempel la oss inspirere av København hvor man i parken Superkilen finner tilrettelagte fasiliteter for sjakk. Det er også interessant at både Superkilen og Klosterenga har en multikulturell profil, sier Viktor Gjengaar.

— Det vi foreslår er ikke kostbart. MDG ønsker å få med seg de andre partiene i bydelsutvalget på at bydel Gamle Oslo i samarbeid med bymiljøetaten setter ut enkle sjakkbord i nye Klosterenga park, sier MDG-politikeren.

Powered by Labrador CMS