Heftyes barnehage fra St. Hanshaugen får en liten innføring i sunn og bærekraftig mat. Foto: Birgitta Eva Hollander - Heia Folk

Barnehagebarna i bydel St. Hanshaugen spiser stadig mer økologisk mat

– Vi voksne og politikerne må gjøre gode matvalg på barnas vegne, slik at de får gode matvaner, mener koordinator for mat- og miljøveiledningen, Marte von Krogh.

Publisert

Byrådets ambisjon er en innkjøpsandel på 50 prosent økologisk mat, men det er et godt stykke igjen dit. En bydel som tar målsettingen på alvor og har kommet langt, er bydel St. Hanshaugen. Der ligger den gjennomsnittlige økologiandelen på 35 prosent i barnehagene.

Nylig feiret 200 barn fra St. Hanshaugen bydel Oslos satsing på bærekraftig mat. Det gjorde de på Oslos egen økologiske gård – Bygdø Kongsgård.

Gode matvaner hos barna

– For noen uker siden klimastreiket elever i hele Norge for å vise at de ønsker handling. Også når det kommer til mat, trenger barna våre at vi voksne og politikere gjør gode valg på deres vegne. Ikke minst gjelder dette maten som serveres i barnehager, skoler og aktivitetsskolen, som er med å bygge opp matvaner og kunnskap hos dem som vokser opp, sier teamleder i Matvalget, Marte von Krogh.

Barnehagebarna får smake på erter. Foto: Birgitta Eva Hollander - Heia Folk

Matvalget er en veiledningstjeneste for bærekraftig og økologisk mat fra storhusholdninger. Matvalget har fått jobben med å innføre bærekraftige måltider i Oslo kommunes barnehager, aktivitetsskoler og institusjonskjøkken.

– Fullt mulig i kommunen

Matvalget har bidratt til at de tolv barnehagene i bydel St. Hanshaugen har oppnådd en økologiandel på 35 prosent i gjennomsnitt. Heftyes barnehage har oppnådd hele 60 prosent økologisk i 2018.

Koordinator for mat- og miljøveiledningen hos Matvalget, Marte von Krogh, mener det er fullt mulig for kommunen å servere barna mer økologisk mat. Hvis man vil. Foto: Debio

– Det er fullt mulig å servere gode, sunne og bærekraftige måltider i Oslo kommune, men det krever samkjøring og kompetanse hos dem som skal lage maten, sier von Krogh.

Mindre kjøtt, mer grønt

Også miljøbyråd Arild Hermstad er opptatt av satsingen på økologisk mat og jobber for at kommunen skal få gode innkjøpsavtaler for bærekraftige matvalg.

Miljøbyråd Arild Hermstad ønsker å sette fart på satsingen innen økologisk mat i kommunen. Foto: Birgitta Eva Hollander - Heia Folk

– Vi øker nå satsingen på bærekraftig mat i Oslo kommune. Det handler om mindre kjøttforbruk, mer belgvekster, grønnsaker og korn, mer økologisk, mer sesongbasert og reduksjon av matsvinn. I bydel St. Hanshaugen har de gått foran og vist hvordan sunn mat i barnehagene også er bærekraftig mat. Bra for poden, bra for kloden, sier Hermstad.

Han vil at de andre bydelene skal lære av St. Hanshaugen.

Powered by Labrador CMS