Hulda Holtvedt fra Grønn Ungdom og Arild Hermstad i Miljøpartiet De Grønne fanger unge velgere i Oslo. MDG er skolevalgets store vinner og over dobbelt så store som for fire år siden. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Ungdommen farger Oslo rødgrønn. MDG og SV fosset frem i skolevalget

MDG er over dobbelt så store som ved skolevalget i Oslo for fire år siden. Nå får partiet 16,4 prosent oppslutning blant videregående-elever i hovedstaden.

Publisert

Før kommunevalget i 2015 gjorde Miljøpartiet et godt skolevalg i Oslo, og fikk oppslutning på 7,5 prosent blant hovedstadens videregående-elever. Men i år er MDG over dobbelt så store i skolevalget. 16,4 prosent stemte på Lan Marie Berg og hennes partifeller, viser tallene fra Norsk senter for forskningsdata.

— Vi er ser at veldig mange unge stemmer på oss. Men nå håper vi også at foreldrene følger ungdommen og stemmer på oss mandag, sier MDGs talsperson Arild Hermstad til Aftenposten.

Ap den store taperen i Oslo

Også SV gjør det skarpt ved de videregående skolene i Oslo. Fra skolevalget i 2015 har SV gått frem 3,5 prosentpoeng, og får en samlet oppslutning på 12,4 prosent blant elever ved de videregående skolene.

Arbeiderpartiet er den store taperen ved årets skolevalg i Oslo. Fra å være suverent størst for fire år siden med en oppslutning på 32,6 prosent - faller Ap hele 8,2 prosentpoeng blant elevene ved videregående skoler i landets største by.

Oslos miljøbyråd Lan Marie Berg har vært høyt og lavt i valgkampen. Og MDG-toppen fenger ungdom i Oslo.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Men også Rødt gjør det overraskende svakt blant ungdommen i forhold til for fire år siden. I skolevalget, der de aller fleste som har stemt er under 18 år, går Rødt tilbake 2,4 prosentpoeng fra valget i 2015. Og partiet ytterst til venstre ender med en oppslutning blant Oslos videregående-elever på 6,2 prosent ved årets skolevalg.

Frp og FNB får samlet nær 10 prosent

Bompenger er neppe et tema som fenger særlig mange elever i videregående skoler. Likevel får FNB, som er representert ved skolevalgene for første gang i Oslo, 3 prosent oppslutning. Samtidig gjør Frp det markant bedre ved skolevalget i Oslo i år enn for fire år siden. Fremskrittspartiet går frem fra 4,3 prosent til 6,4 prosent oppslutning i skolevalget.

Høyre, som var nest størst ved Oslos skolevalg i 2015, er nå  tredje største parti med en oppslutning på 14,5 prosent mot 18,7 for fire år siden.

Men på borgerlig side er det ett parti som holder stand. Venstre fikk 10,3 prosent av stemmene ved skolevalget i Oslo i 2015. Nå opplever partiet en ørliten tilbakegang på 0,4 prosentpoeng, og får 9,9 prosent oppslutning blant videregående-elevene i Oslo.

Bunnsolid rødgrønt flertall blant unge

KrF går  tilbake 0,4 prosentpoeng og faller til en oppslutning på samlet 0,9 prosent ved skolevalget i hovedstaden. Samtidig går Sp frem fra 0,5 prosent oppslutning i 2015, og til 1,1 prosent ved årets skolevalg i Oslo.

Men konklusjonen etter årets skolevalg i Oslo er at de tre byrådspartiene Ap, SV og MDG sammen med Rødt, har et solid grep om unge velgere. Dersom skolevalgene i Oslo hadde vært valgresultatet ville Ap, SV, MDG og Rødt fått tilsammen 59,4 prosent av stemmene. Og hatt et bunnsolid flertall i Oslos bystyre.

Powered by Labrador CMS