DEBATT

Er det slik at vi neste gang en slik hatefull provokasjon skal finne sted på Furuset, Mortensrud eller Stovner kan vente oss samme vurderinger? Det ville i så fall vært gledelig og etterlengtet, spør Sofia Rana.

- Kan vi vente nye vurderinger fra politiet neste gang høyreekstreme skal besøke Furuset?

Store områder blir sperret, butikker stenges for flere timer av gangen, kollektivtrafikken stopper opp og folk blir ransaket hvis de skal oppholde seg i nærheten av området der markeringene foregår. Dette gjøres stadig vekk på Mortensrud og Furuset, men utenfor den tyrkiske ambassaden ble det plutselig altfor farlig.

Publisert

Den høyreekstreme dansk-svenske provokatøren Rasmus Paludan utløste diplomatisk krise mellom Sverige og Tyrkia på grunn av brenning av en koran foran den tyrkiske ambassaden i Stockholm.

Den tyrkiske statsministeren uttalte at Sverige på grunn av dette aldri kommer til å bli godtatt som medlem i NATO. Høyreekstreme her hjemme latt seg inspirere.

I et forsøk på å vise at vestlige land «ikke skal la se herse med av autoritære regimer» har vårt hjemlige omreisende sirkus bestående av godt voksne rasister bestemt seg for at de også skal brenne en koran foran den tyrkiske ambassaden i Oslo.

De fikk først tillatelse til å gjennomføre dette fredag den 3. februar, men noen timer senere kom beskjeden om at koranbrenningen allikevel ikke kunne gjennomføres.

Kan ikke ivareta sikkerheten

Politiinspektør Martin Strand uttaler at «politiet på bakgrunn av den informasjonen de besitter har vurdert om de kan ivareta sikkerheten rundt markeringen og at man basert på en helhetsvurdering har kommet fram til at sikkerheten ikke kan ivaretas på en tilfredsstillende måte ved dette arrangementet».

Vi får ikke en mer spesifikk forklaring enn dette. Det er ikke varslet noen motdemonstrasjon og politiet kan ikke svare på om det er noen spesifikke trusler i bildet.

For farlig på Skarpsno?

Tidligere har det ikke vært noe problem for denne gruppen å reise rundt i Norge for å holde taler og brenne koraner i ulike byer og også bydeler der det bor mange muslimer som er målet for deres rasisme.

Millioner av våre skattepenger går årlig til at politiet stiller opp med pansrede biler, flere titalls sivilspanere, droner, helikoptre og hundrevis av opprørspoliti for å sikre de høyreekstremes rett til å brenne koranen mens de roper at muslimer må deporteres.

Store områder blir sperret, butikker stenges for flere timer av gangen, kollektivtrafikken stopper opp og folk blir ransaket hvis de skal oppholde seg i nærheten av området der markeringene foregår. Dette gjøres stadig vekk på Mortensrud og Furuset, men på Skarpsno ble det plutselig altfor farlig.

Er utenrikspolitikk viktigere enn å beskytte Oslos befolkning?

Er det slik at vi neste gang en slik hatefull provokasjon skal finne sted på Furuset, Mortensrud eller Stovner kan vente oss samme vurderinger? Det ville i så fall vært gledelig og etterlengtet.

Hvis ikke det er tilfelle og at vi da i ytringsfrihetens navn må akseptere sjikane og hets av en minoritetsgruppe som muslimer jo er i Norge, kan det vitne om en forskjellsbehandling.

Om forskjellsbehandlingen ikke er bevisst så kan den allikevel bli oppfattet sånn. Det kan da vitne om at utenrikspolitikk er viktigere enn å beskytte Oslos befolkning.

Spent på politiets vurderinger fremover

Nå viser det seg at politiet alltid kan finne en omvei når det er nødvendig og kan avverge lovbrudd når det er relevant.

Demonisering av befolkningsgrupper kombinert med påtenning av deres hellige bok kan ikke oppfattes som annet enn rasistisk i den konteksten det blir gjort av høyreekstreme. Mange vil være spent på politiets vurderinger i forkant av denne demonstrasjonssesongen.

Powered by Labrador CMS