T-banevogn mellom Grønland og Jernbanetorget lørdag kveld. De færreste passasjerene følger byrådsleder Raymond Johansens anbefaling om munnbind.

På T-banen er det nesten ingen som hører på Raymond. Nå krever Legeforeningen munnbind-påbud

— Munnbind må bli påbudt, mener Legeforeningen. På T-banen lørdag kveld ble byrådsleder Raymond Johansens anbefaling om munnbind spilt om igjen og om igjen over høyttaler. Men nesten ingen hadde det på seg.

Publisert

— Da må jeg dessverre igjen be folk finne frem munnbindet, messer byrådsleder Raymond Johansen (Ap) over høyttaleren på T-banen gjennom Oslo sentrum lørdag kveld.

I vogna VårtOslos reporter befinner seg er det én passasjer som har munnbind. Ingen andre. På Grønland stanser T-banen og inn velter det en gjeng 17-18-åringer.

— Kanskje fem av 100 med munnbind

— Ingen av dem hadde munnbind. De var vel om lag 15 stykker. Samtidig talte jeg kun en annen medpassasjer i vogna med munnbind, forteller VårtOslos reporter Christian Boger.

Han hadde dekket hockeykamp mellom Vålerenga og Lillehammer. Beskjeden fra byrådslederen virket det ikke som noen tok notis av, mener han.

— Nei, det var ytterst få med munnbind. På T-baneperrongen ved Jernbanetorget talte jeg kanskje fem av 100 med munnbind. Nå skal det for ordens skyld sies at det også var uvanlig lite folk inne på T-banen jeg tok. Så der var det fullt mulig å holde en meter avstand, sier Boger.

— Vi ser at der munnbind er påbudt følger folk det samvittighetsfullt. I kommuner hvor det er anbefalt er etterlevelsen ikke like god, sier assiterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad.

Legeforeningen gikk lørdag kveld ut og krever nå påbud om munnbind. Det haster, mener president Anne-Karin Rime.

— Vi mener det må være et påbud om munnbind på lege- og fastlegekontorer, samt i kollektivtrafikken hvor man ikke kan holde en meter avstand, sier Rime til NRK Dagsrevyen.

— Vi må brette opp ermene

— Dette er jo ikke noen valgt situasjon vi kan velge oss ut av, sier Legeforeningens president om den økende koronasmitten.

— Vi må brette opp ermene alle som en og gjennomføre de tiltakene som er minst inngirpende. Det må til dersom vi skal kunne ha en mest mulig normal situasjon fremover, mener Rime.

I Oslo ville ikke byrådsleder Raymond Johansen sist onsdag innføre nye koronatiltak. I stedet mente han anbefaling om munnbind er nok.

— Vi ber alle bruke munnbind i kollektivtransporten, i taxi, på kjøpesenter, kaféer og restauranter, sa byrådslederen da han orienterte bystyret om koronasituasjonen i byen.

— Folk følger påbud samvittighetsfullt

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad fikk lørdag kveld spørsmål om anbefaling er tilstrekkelig.

— Vi ser at i Trondheim der munnbind er påbudt, så følger folk det samvittighetsfullt. Samtidig ser vi at i de kommunene hvor det er anbefalt og ikke pålagt, der er etterlevelsen ikke like god, sa Nakstad til NRK.

Tirsdag skal statsminister Jonas Gahr Støre orientere Stortinget om koronasituasjonen. Da vil vi få vite om regjeringen innfører nasjonale tiltak, som for eksempel påbud om munnbind i kollektivtrafikken.

Powered by Labrador CMS