— Oslo risikerer nå å brenne inne med vaksinedoser som går ut på dato. På grunn av byrådets somling, sier Høyres gruppeleder i bystyret, Anne Haabeth Rygg.

Anne Haabeth Rygg (H): – Hvorfor somler Raymond? Vaksinering av 16-17-åringer burde vært i gang for to uker siden

– Byrådsleder Raymond Johansen har vært stor i kjeften og sagt over 100.000 lett kunne vaksineres i Oslo. Men nå har byrådet somlet. Vaksinering av 16-17-åringer kunne vært i gang for to uker siden, sier Anne Haabeth Rygg (H).

Publisert

Mens koronasmitte sprer seg med eksplosjonsartet fart blant barn og unge i Oslo, har byrådsleder Raymond Johansen (Ap) etterlyst råd fra nasjonale myndigheter.

— Vi ba tirsdag om råd fra de nasjonale helsemyndighetene om vi bør sette inn flere tiltak. Vi vil vurdere rådene så snart vi får dem, sier Johansen til NTB.

Samtidig åpnet Oslo et tilbud for 16- og 17-åringer som skulle på skole i utlandet og åpnet for drop-in vaksinering av 16-17-åringer fra mandag i neste uke.

– Risikerte å brenne inne med vaksinedoser

— Det viktigste fremover vil nok uansett ikke være tiltak, men å fortsette fullvaksineringen av de over 18 år og begynne vaksineringen av 16- og 17-åringer. I tillegg trenger vi en snarlig avklaring om vaksinering av de som er mellom 12 og 15 år, sier Johansen.

Men nå får byrådslederen kraftig kritikk fra Høyres gruppeleder i bystyret, Anne Haabeth Rygg. Hun mener byrådet og Raymond Johansen har somlet med vaksinering av 16-17-åringer.

— Oslo holdt i sommer på å brenne inne med 34.000 vaksinedoser som var i ferd med å gå ut på dato. På grunn av byrådets somling, sier Rygg til VårtOslo.

– Bergen startet i forrige uke

Hun viser til at Raymond Johansen ved flere anledninger har sagt at Oslo har god vaksinekapasitet og kan vaksinere langt flere enn det antallet doser som er blitt tildelt.

— Dette er ikke til å forstå. Var det ikke sant at han kunne vaksinere så mange som han sa? Nå må Raymond Johansen og byrådet komme i gang. I Bergen startet de med drop-in vaksinering av denne aldersgruppen allerede forrige uke, så jeg forstår ikke hvorfor de unge må vente til neste uke her i Oslo, sier Høyres gruppeleder i bystyret.

— Både elever, lærere og pårørende er engstelige. Byrådet bør åpne opp idrettshaller og andre egnede steder og komme kjapt i gang med massevaksinering av 16-17-åringene, sier Rygg.

Høyre kommer med kraftig kritikk av byrådsleder Raymond Johansen og helsebyråd Robert Steen (til h.), og mener byrådet somler med vaksinering av 16-17-åringer.

— Raymond Johansen har vært stor i kjeften og sagt at over 110.000 i uka lett kunne vaksineres i Oslo. Men nå har byrådet somlet. Vaksinering av 16-17-åringer burde vært i gang for to uker siden, sier Rygg.

Støtter meg til FHI

Men nå spres koronasmitten i enda yngre aldersgrupper. Derfor etterlyser Raymond Johansen en avklaring om vaksinering av 12-15-åringer. Hva mener du om en slik avklaring fra regjeringen og nasjonale helsemyndigheter?

— Jeg vil støtte meg til helsemyndighetenes faglige anbefalinger. Det har vært vellykket frem til nå. Jeg er sikker på at FHI og Helsedirektoratets anbefalinger er veien ut av pandemien. Det viktigste nå er å komme raskt i gang med den vaksineringen Raymond Johansen sa han var klar til å starte med allerede for to uker siden, men som nesten alle unge fremdeles venter på, fastholder Anne Haabeth Rygg.

NB: I en tidligere versjon av denne saken sier Anne Haabeth Rygg at vaksineringen av 16- og 17-åringene burde vært i gang for tre uker siden. Men FHI tillot vaksineringen av denne gruppen først den 18. august, altså for knapt to uker siden. Vi har derfor korrigert dette.

Powered by Labrador CMS