Ordfører Marianne Borgen (SV) på vei inn i Rådhuset via Borggårds-inngangen. I dag skal hun snakke med alle bystyrets 11 gruppeledere.

Ordfører Marianne Borgen (SV) i samtaler med alle partier før nytt byråd kan velges

I løpet av dagen vil ordfører Marianne Borgen (SV) ha enesamtaler med samtlige elleve gruppeledere i bystyrets partier. Første samtale var i gang klokken 8.30 i morges og målet er å finne et flertallsgrunnlag for et nytt byråd.

Publisert

— Kommuneloven pålegger meg som ordfører et helt spesielt ansvar for å se til at vi kan få et nytt byråd, og at det kommer på plass så snart det er mulig, sa ordfører Marianne Borgen (SV) rett etter at Raymond Johansen (Ap) og hans Ap/SV/MDG-byråd gikk av i går.

— Min beskjed til Marianne Borgen vil være at hun bør peke på Raymond Johansen til å fortsette som byrådsleder, skriver Eivor Evenrud (Rødt) på sin Facebook-side.

Med Rødts støtte har de rødgrønne flertall i bystyret, og alt duket for et nytt Johansen-ledet byråd med Ap, SV og MDG.

Lite trolig med borgerlig byråd

Likevel må ordføreren gå hele runden med de 11 gruppelederne for samtlige partier i bystyret. Og dersom Høyre ber om å få undersøke mulighetene til å danne et borgerlig byråd, vil trolig partiet få noen dager på seg.

Samtidig uttalte Høyres gruppeleder Anne Haabeth Rygg allerede før bystyrets behandling av mistillitssaken at det er lite sannsynlig med et borgerlig byråd.

— Nei, jeg tror ikke det er grunnlag for å danne et borgerlig byråd dersom Ap/SV/MDG-byrådet går, sa Anne Haabeth Rygg til VårtOslo.

— Vi har ikke hatt noe nytt valg. Sammensetningen av bystyret er jo den samme, sa Høyres gruppeleder i Oslo bystyre.

Ønsker å lytte til råd

Bystyremøtet der Raymond Johansen stilte kabinettspørsmål og gikk av med hele byrådet var siste møte før sommeren.

— Jeg ønsker å lytte til de rådene som gruppelederne gir meg for at vi skal kunne få etablert et nytt byråd som kan stabilt og også trygt styre byen videre, sier ordfører Marianne Borgen.

Slik er styrkeforholdet i bystyret

Ap har 12 representanter, SV har 6, MDG 9 og støttepartiet Rødt har 4 representanter. Til sammen utgjør det 31 stemmer i bystyret, og et flertall av de 59 representantene.

Opposisjonen utgjøres av de borgerlige partiene der Høyre har 15 representanter, Venstre har 4, Folkeaksjonen Nei til mer bompenger har 3, Fremskrittspartiet har 3, Kristelig Folkeparti har 1, Senterpartiet har 1 og FNB-utbryteren Danny Chaudhry utgjør 1 representant.

Til sammen utgjør opposisjonen i bystyret 28 stemmer. Altså et mindretall, to stemmer unna det magiske tallet 30 representanter, som utgjør flertall.

Powered by Labrador CMS