Kraftig reaksjon på at byrådslederen varslet krisebudsjett: — Det er et historisk stort budsjett og for første gang over 90 milliarder kroner, sier Hallstein Bjercke (V).

Borgerlige partier ut mot Raymond Johansen: — Dette er ikke det krisebudsjettet byrådet varslet

Før byrådets budsjettforslag ble lagt frem, advarte byrådsleder Raymond Johansen (Ap) om at oslofolk må forberede seg på krisetider. Nå reagerer opposisjonen i bystyret. — Dette er ikke noe krisebudsjett, sier Hallstein Bjercke (V).

Publisert

Venstres gruppeleder i bystyret, Hallstein Bjercke, er ikke alene om å reagere på budsjettforslaget for 2023, som ble lagt frem av Ap/SV/MDG-byrådet i dag.

— Det er ingenting her som tilsier at dette er et krisebudsjett. Snarere tvert imot. Det er et valgkampbudsjett for 2023. Aldri har Ap/SV/MDG-byrådet hatt mer penger å rutte med, og aldri har de brukt mer, sier Høyres gruppeleder Anne Haabeth Rygg til VårtOslo.

— Ikke krise for byrådets prestisjeprosjekter

Fremskrittspartiet slutter seg til kritikken fra Høyre og Venstre mot at det ble varslet et krisebudsjett, mens budsjettet nå er historisk stort.

— Det er i hvert fall ikke krise for det rødgrønne byrådets prestisjeprosjekter, legger Frps fnanspolitiske talsperson Lars P. Solås til.

Oslos budsjett for 2023 er på 90 milliarder kroner, hvorav 19 milliarder er investeringer. Resten går til drift. Og samlet er det et rekord-budsjett.

— Budsjettet er fullt av strømpenger, men bare 6 prosent av dette foreslår Ap/SV/MDG-byrådet å gi tilbake til folk som sliter med strømregningene. Dette holder ikke, sier Anne Haabeth Rygg (H).

Med det historisk store budsjettet mener opposisjonen i bystyret at utspillet fra byrådsleder Raymond Johansen (Ap), dager før budsjettforslaget ble lagt frem, fremstår som et narrespill.

— Det er et historisk stort budsjett og for første gang over 90 milliarder kroner. Men byrådet er åpenbart mette og tomme for nye idéer, sier Bjercke.

Både Bjercke og Haabeth Rygg påpeker også at det rødgrønne byrådet foreslår å kutte i viktige poster i driftsbudsjettet.

— Bekymret for skolekutt i årene fremover

— Problemet er at de bare prioriterer det de selv synes er morsomt, men kutter i mange av de viktigste tilbudene, sier Høyres gruppeleder til VårtOslo.

— Jeg er bekymret for at byrådet kutter så kraftig i de kommende skolebudsjettene. Nesten en halv milliard mindre til grunnskolen og over 150 millioner mindre til videregående kommer til å merkes av lærerne og elevene, sier Anne Haabeth Rygg.

— Skolekuttene skyver byrådet foran seg, og kuttene skal øke hvert eneste år fremover. I 2026 planlegges det nå for et skolekutt på nesten 300 millioner kroner, mens skolene tvert imot trenger mer penger, legger Hallstein Bjercke til.

Den store snakkisen i Rådhuset da Ap/SV/MDG-byrådet la frem budsjettforslaget var selvsagt energikrise og skyhøye strømpriser.

Vil ikke gi strømstøtte: — Dette holder ikke

Ifølge finansbyråd Einar Wilhelmsen (MDG) får ikke kommunen noen strømstøtte, og 250 millioner kroner som ble satt av for å håndtere høyere strømutgifter i år, er allerede brukt opp.

Wilhelmsen sier de i budsjettet har satt av en ny buffer på 200 millioner for å håndtere høyere strømpriser framover. Men forblir strømprisene så høye som de er nå i en lengre periode, vil ikke denne bufferen holde lenge.

Dette reagerer Høyre kraftig på. Bystyrets største parti mener budsjettforslaget fra det rødgrønne byrådet er fullt av penger som stammer fra Oslos enorme strøminntekter. Kommunen er gjennom eierskapet i Hafslund landets nest største kraftprodusent, kun Statkraft er større.

— Budsjettet er fullt av strømpenger, men bare seks prosent av dette foreslår Ap/SV/MDG-byrådet å gi tilbake til folk som sliter med strømregningene. Dette holder ikke, sier Anne Haabeth Rygg.

— Truer med å skru av lyset på fotballbaner

— Her er det vanskelig å finne avsetninger til å kunne håndtere flere familier som kan komme til å søke økonomisk hjelp og til bedrifter som vakler. Som igjen kan gjøre langt flere arbeidsløse, sier Høyres finanspolitiske talsperson i bystyret, Per-Trygve Hoff.

— Lite settes av for å øke enøk-tilskudd til husstander som vil redusere sine energikostnader, legger Hoff til.

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) og finansbyråd Einar Wilhelmsen (MDG) på pressekonferanse der budsjettforslaget for 2023 ble presentert.

— Mens de ulike byrådene soler seg i glansen av gjennomføring av egne valgløfter, truer de med å skru av lyset på fotballbaner, stenge svømmehaller og andre idrettsanlegg, sier Lars P. Solås (Frp).

Frp reagerer også på at det rødgrønne byrådet i budsjettforslaget fortsetter å fase ut private barneverntjenester i Oslo.

Bekymret for kutt til bydelene

— Den siste tiden har vi sett en alarmerende økning i grov, voldelig ungdomskriminalitet. Da er det kompetansen i barnevernet vi trenger mer enn noensinne. Dessverre velger det rødgrønne byrådet å ri sine ideologiske kjepphester i stedet for å satse på barnevernet, sier Solås.

— For neste år varsler byrådet at de skal fase ut private barnevernstjenester. Men ressursene må heller prioriteres på gode tjenester og ikke på å kommunalisere dem, sier Frp-politikeren.

Heller ikke Senterpartiet er fornøyd med byrådets budsjettforslag, og reagerer sterkt på at byrådet foreslår kutt til bydelene på 76,9 millioner.

— Bydelene står for de nære velferdstjenestene i Oslo. Det går ut over bemanning i barnehager, tilbudet i fritidsklubbene, hjemmetjenestene og andre viktige lokalmiljøtiltak, sier Sp-gruppeleder Morten Edvardsen til VårtOslo.

Powered by Labrador CMS