Her får en av demonstrantene mot Sian sprayet politiets tåregass rett i ansiktet. En person ble pågrepet for vold mot politiet.

Politiet med tåregass mot steinkastende demonstranter på Furuset. Samtidig fikk Sian holde på i fred

Et massivt politioppbud skulle holde motdemonstranter unna Sian-stand ved Furuset senter. Det endte med voldsomt sammenstøt mellom politi og demonstranter. Samtidig fikk Sian holde på bak en mur av politibiler.

Publisert

— Det startet rolig før det til slutt utartet seg til steinkasting mens politiet sprayet med tåregass mot de som demonstrerte mot Sian, forteller VårtOslos fotoreporter André Kjernsli.

Kjernsli var tilstede på Furuset senter for å ta bilder for VårtOslo da han havnet midt i sammenstøtene mellom politiet og motdemonstranter lørdag ettermiddag.

Politiet satte opp en mur av biler for å beskytte Sian. Samtidig ble steinkastende motdemonstranter sprayet med tåregass.

— Politiet kjørte ved et tidspunkt fort gjennom en folkemengde på den siden motdemonstrantene holdt på. Folk måtte hoppe unna for å ikke bli påkjørt.

100 meter mellom Sian og sperringer

— Da var det etterhvert flere som kastet stein og politiet sprayet med tåregass rett i ansiktet på motdemonstrantene, forteller André Kjernsli.

— Omlag klokken 14.50 dro politiet, forklarer fotoreporteren.

Ved 14.30-tiden ga politiet motdemonstranter og publikum beskjed om å forlate området innen to minutter eller risikere pågripelse.

— Vi har besluttet at vi må avslutte en del av dette arrangementet, på bakgrunn av at vi vurderer det som såpass stor fare for materielle verdier og liv og legeme, sier operasjonsleder Tor Gulbrandsen i Oslo-politiet til NTB.

På forhånd hadde politiet satt opp sperringer rundt 100 meter fra standen til Stopp islamiseringen av Norge.

— Barn ned i tiårsalderen kastet stein

— Da motdemonstranter røsket i sperringene kom en 10-12 politifolk med skjold mot dem. Så ble det i begynnelsen, før steinkasting, kastet egg og grønnsaker. Det var så langt mellom Sian-standen og motdemonstrantene at eggene traff politiet, forteller Kjernsli.

Motdemonstranter røsker i sperringene politiet har satt opp for å beskytte Sian.

Kjernsli forteller at motdemonstrantene etterhvert forsøkte å komme seg rundt sperringene på flanken.

— Etter kanskje 20 minutter kjørte politiet frem de store svarte, matte politibilene. De lagde nærmest en mur rundt Sian-standen. Der fikk Sian holde på uavbrutt mens sammenstøtene mellom politi og motdemonstranter tiltok. Det var nesten krigssone-lignende tilstander, sier Kjernsli.

— Etterhvert kom det også en del veldig unge, kanskje barn ned i tiårsalderen til. Det ble mer steinkasting samtidig som politiet sprayet mer tåregass mot dem fra der de sto mellom muren av biler, beskriver VårtOslos fotoreporter.

En person pågrepet for vold mot politiet

— Én person blir pågrepet for vold mot offentlig tjenestemann etter å ha slått en tjenesteperson i ansiktet med en stang. Vi har personalia på flere andre som sannsynligvis blir anmeldt for å ha kastet stein mot politiet og markeringen, sier operasjonsleder Thor Gulbrandsen.

En politimann blør i ansiktet etter at det ble kastet stein fra motdemonstranter.

Han anslår at inntil 50 av noen hundre motdemonstranter lagde uro ved å være aggressive mot både Sian-markeringen og politiet.

Organisasjonen Oslo mot rasisme hadde på forhånd oppfordret til motdemonstrasjon på Furuset. Da skulle folk samle seg under parolen "Ingen rasister på Furuset senter".

Powered by Labrador CMS