Etter foredraget fortsatte den engasjerte praten mellom Emilie Hernes Vereide (tv) og elevene William Høiden og Linnea Eriksen. Foto: Anders Høilund

— Jeg får fravær for å klimastreike. Men det koster å stå for noe, sier Linnea (14) ved Frydenberg ungdomsskole

� Pappa er ikke bare blid for at jeg får fravær og anmerkning. Men dette er en viktig streik, sier Linnea Eriksen. Halvparten av elevene ved Frydenberg ungdomsskole tar en dags fravær på fredag når de streiker for klimaet.

Publisert

— Når politikere går inn for å fortsette å forurense, eller til og med oppfordrer til fortsatt forurensning, kan vi ikke sitte stille å høre på, sier elevrådsleder ved Frydenberg skole, Linnea Eriksen (14).

— Vi unge kan ikke godta det lenger. Det er vår fremtid det gjelder. Derfor streiker vi på fredag, sier elevrådslederen.

— Jeg får fravær og en anmerkning for den dagen. Pappa er ikke bare blid for det, men det skal koste noe å stå opp for sine meninger, og dette er en veldig viktig sak, fortsetter Linnea Eriksen.

William Høiden og Linnea Eriksen er begge engasjerte i kampen for å berge klimaet. På fredag skal de begge streike, selv om de får både fravær og anmerkning. Foto: Anders Høilund

Omtrent halvparten av de 570 elevene ved Frydenberg skole vil streike, og delta i markeringen på Eidsvolls plass foran Stortinget på fredag.

— Jeg skal delta. Jeg fikk en god boost og ble oppglødd av å høre på klimapilotens foredrag, sa åttendeklassingen William Høiden (13).

Kommunal klimapilot inspirerer til streik

William Høiden er engasjert, men er ikke aktiv i noen miljø- eller klimaorganisasjon. Men 13-åringen er klar på at han har rett til å si i fra at han ikke finner seg i at voksengenerasjonen gjør framtiden usikker for kommende generasjoner.

� På skolene treffer jeg mange engasjerte elever, sier Oslo kommunes klimapilot, Emilie Vernes Vereide. Mange Frydenberg-elever ble inspirert av klimapilotens foredrag. Foto: Anders Høilund

Klimapilot Emilie Hernes Vereide (27) er masterstudent innen marinbiologi. Hun hoppet av ballettutdannelsen, og dykket ned sjøen blant tang og tare. Nå bruker hun sin kunnskap og engasjement til å inspirere, motivere og gi kunnskap til Oslo-elever om klima og miljøspørsmål.

— Jeg treffer mange engasjerte elever, og merker at elevene får et eierskap til saken. Jeg håper så mange som mulig møter opp på fredag, sier hun

Det førti minutters foredraget om dagens klimautfordringer foran lydhøre elever ved Frydenberg ungdomsskole var engasjert og poengtert.  Det handlet også om hva vi alle kan gjøre for å bremse klimaendringene.

Klimapilotene er unge, engasjerte folk som er rekruttert av klimaetaten i Oslo kommune.

Emilie Hernes Vereide og tre andre klimapiloter turnerer Oslos videregående- og ungdomsskoler med sine foredrag. I alt skal hun framføre sitt budskap 17 ganger i løpet av våren. Hun utfordrer elevene til å ta et valg i klimasaken.

Elever i over 100 land demonstrerer

— Jeg er nok den mest engasjerte i familien min. Men alle de andre er også engasjerte. Jeg blir litt sur, og kanskje frustrert når folk ikke engasjerer seg, eller ser hvor viktig denne saken er, sier Linnea Eriksen.

Emilie Hernes Vereide forklarte både om de store og de små sammenhengene hvor klima virker inn. Foto: Anders Høilund

— Det er lærere her på Frydenberg som har sagt at de fører fravær for fredagen, men at de støtter oss i saken. Det er greit, sier elevrådslederen.

De to elevene forklarer at de som skal streike møtes på skolen, og deretter reiser samlet til Eidsvolls plass utenfor Stortinget til markeringen der.

Klimastreiken i Oslo arrangeres av Oslo Natur og Ungdom, Akershus Natur og Ungdom, Elevorganisasjonen i Oslo og Skolestreik for klima - Norge. Lignende arrangement skjer mange steder i Norge, og i over ett hundre land protesterer skoleelever mot at klimaet blir rasert.
Powered by Labrador CMS