� Vi i Gamlebyen er lei av byggestøy, og er lei av det ikke tas hensyn til bomiljøet vårt, sier Andreas Drevland i Gamlebyen beboerforening. Foto: Anders Høilund

— Gamlebyen kveles av byggeprosjekter, mener fortvilet beboerforening

I over ti år har beboerne i Gamlebyen levd med store byggeprosjekter som Barcode og Follobanen nesten inntil dørstokken. � Nå orker vi ikke mer, sier leder av Gamlebyen beboerforening.

Publisert

Beboerne i Gamlebyen våknet en morgen opp til gravearbeid i Bispegata ved siden av Minneparken og like ved Gamlebyen skole.

— Her skal det visstnok bli en maskinoppstillingsplass. Den er plassert rett ved skolen. Midt i skoleveien til barna som kommer sør og vestfra. Nå er det nok, vi i Gamlebyen orker ikke mer av byggestøy og trafikk, sier styreleder for Gamlebyen beboerforening Andreas Drevland.

Mer enn ti år med byggestøy

— Det er  ti år siden byggingen av Barcode startet. Deretter har det vært veiprosjekter og Follobanen. Barna her i Gamlebyen har ikke opplevd annet enn at nærmiljøet deres delvis også har vært byggeplasser. Støy, støv og trafikkork er normalen her. Nå er det nok, tordner Alto Braveboy i Gamlebyen Sport og Fritid (GSF).

Så peker han på området mellom Ladegården og Middelalderparken. Der skal det bygges en stor, såkalt klaseholdeplass for busser som skal betjene Follobanen. Drevland og Braveboy rister på hodet.

Mye av frustrasjonen hos beboerforeningen går ut på at det tilsynelatende ikke finnes noen helhetlig plan for Gamlebyen.

— En helhetlig plan hadde gjort det mye enklere å følge med på hva som skjer rundt her. Nå blir vi alltid hengende etter. Vi kommer på banen lenge etter at vedtak er gjort, sier Drevland.

Han legger til at han har inntrykk av at selv lokalpolitikerne i bydelsutvalget i Gamle Oslo, har problemer med å ha oversikt.

Dette er skoleveien for barna på Gamlebyen skole. En maskinoppstillingsplass vil gjøre veien enda mer uoversiktlig, mener beboerforeningen i Gamlebyen. Foto: Anders Høilund

— Kommunikasjon er fraværende. Mye av det vi får tredd nedover ørene i bomiljøet vårt, opplever vi som arroganse. Statuen som på folkemunne fikk navnet "analplugg-gnomen", ble selvsagt plassert her. Hva om den hadde blitt forsøkt satt opp i Gyldenløves gate på Frogner? Der hadde folk blitt lyttet til, mener jeg, sier Alto Braveboy.

Anleggsområde inn i boligområdene

— Det som skjer nå er at vi får et anleggsområde inn i boligområdene. Denne maskinoppstillingsplassen blir liggende inntil ruinene av St. Hallvardskatedralen, mellom Ladegården, Krakabøla kulturpark, Gamlebyen skole og boligblokkene i St. Hallvards gate.

— Dermed havner den inn i kjernen av den Gamlebyen vi elsker og er stolte av. Nå må det være stopp. Denne oppstillingsplassen tok en av de siste grønne flekkene i denne delen av Gamlebyen. Dessuten vil den gi et uoversiktlig trafikkbilde, rett utenfor skolen. Vi trenger ikke finne oss i alt, sier Braveboy.

— Vi bruker mye ressurser på å holde miljøet sammen. Til vår store glede ser vi at folk vil bo her. Det skjer mye spennende kulturelt i Gamlebyen, og folk trives med hverandre, legger han til.

� Når oppstillingsplassen er plassert i hjertet av det historiske Oslo, hva vil turister tenke om oss, funderer Gamlebyen Sport og Fritids Alto Braveboy. Foto: Alto Braveboy

— Beboerforeningen har for flere år siden utarbeidet en løsning for å gjøre det som nå blir en oppstillingsplass for maskiner, til et sted til almen nytte. Vi som bor her føler en maktesløshet, og føler at få politikere bryr seg om oppvekst- og bomiljøet i Gamlebyen. Det er på tide at det blir tatt hensyn til folk og bomiljø også når trafikkproblemer skal løses, sier Andreas Drevland.

— Vi i Gamlebyen er villige til å kjempe for bomiljøet vårt. Til nå har vi ydmykt stått og tatt i mot, sier Alto Braveboy

— Det bor engasjerte folk her, folk som har tradisjon for å si i fra. Akkurat som det gjøres langs Strømsveien og i Schweigaardsgate, sier Drevland.

Powered by Labrador CMS