Politidirektoratet opplyser at de fleste uåpnede bekymringsmeldingene som politiet har sendt til barnevernet via Altinn, omhandlet barn som barnevernet allerede visste om.

Barn tidligere ukjent for barnevernet i Oslo offer for barnevernsskandalen

En oppdatert oversikt fra oslopolitiet viser at ti bekymringsmeldinger til barnevernet forble uåpnede som følge av at politiets meldinger ikke nådde frem via Altinn.

Publisert

For to uker siden sprakk nyheten om at flere bekymringsmeldinger fra politiet til barnevernet ikke var blitt åpnet, etter at sistnevnte ikke hadde fått meldinger fra det statlige datasystemet Altinn om at sakene var mottatt.

For Oslos del, ble det den gang meldt om at det kunne dreie seg om 22 uleste bekymringsmeldinger.

I nye tall for Oslo politidistrikt, gjengitt av NTB, viser det seg nå at det reelle tallet på uleste bekymringsmeldinger er ti meldinger om i alt 15 barn.

– Siden vi ble gjort kjent med saken har det vært jobbet iherdig med å ettergå hver eneste forsendelse som ikke er åpnet. Gjennomgangen viser at 97 prosent av barn som er omhandlet i de uåpnede bekymringsmeldingene som ble sendt via Altinn er kjent av barnevernet, sier avdelingsdirektør Bjørn Vandvik Politidirektoratet i en pressemelding.

Ett «ukjent» barn berørt

Den sist oppdaterte informasjonen om skandalens omfang fra oslopolitiet viser at fjorten av barna som ble berørt var kjent av barnevernet fra tidligere. 

Et av barna i en av de sendte meldingene var ukjent for barnevernet på tidspunktet meldingen ble sendt.

Oslo er, ifølge NTB, sammen med Troms dermed det eneste politidistriktet til nå hvor det er funnet uåpnede bekymringsmeldinger hvor barnet, som har vært omtalt, tidligere ikke har vært kjent av omsorgsmyndighetene.

Saken det dreier seg om skal ifølge fungerende politimester i Oslo, Cecilie Lilaas-Skari, være av mindre alvorlig art.

– Helt uakseptabelt

VårtOslo har tirsdag ettermiddag ikke klart å få noen kommentar fra byråd for kunnskap og oppvekst, Sunniva Holmås Eidsvoll (SV), til de nye opplysningene, men byråden var da skandalen ble kjent svært kritisk til at slike feil kan oppstå.

– Det er en helt uakseptabel situasjon og truer barns rettssikkerhet at det er en systemsvikt knyttet til bekymringsmeldinger fra politiet via Altinn til barnevernstjenesten, uttalte hun den gang.

– Når politiet benytter seg av sin meldeplikt, er det jo fordi de vurderer at det er bekymring knyttet til et barn som kan ha behov for viktig og nødvendig hjelp fra barnevernstjenesten, understreket hun videre.

Powered by Labrador CMS